bezár
 

zene

2009. 07. 11.
NIN: búcsú a magyar rajongóktól
A 20 éves jubileumi búcsúturné július 24-én a Syma csarnokba ér
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
NIN: búcsú a magyar rajongóktól Első, és egyben minden bizonnyal utolsó önálló magyarországi koncertjét adja július 24.-én a Nine Inch Nails a Syma csarnokban.
A Nine Inch Nails jubileumi és egyben búcsúturnéja keretében látogat el másodszor hazánkba. (Az első fellépésre 2007 nyarán a Sziget nagyszínpadán került sor.) Mivel Trent Reznor nem akar kiöregedett rocksztárrá válni, és csupán pénzért haknizni a deszkákon, bejelentette, hogy az idén 20 éves zenekarát a turné után feloszlatja.

Az Ohio államban alapított bandának amúgy eddig is gyakorlatilag két alteregója létezett. Egyrészről egy stúdió NIN, ami egy személyben Reznort jelenti. Ugyanis mind a zenét, mind a szövegeket ő írja, és a lemezfelvételek során általában ő is játszik fel minden hangszert. Illetve egy koncertező NIN, amelynek a felállása turnéról-turnéra változik.

Az industrial műfaját a mainstreambe átemelő zenekar 20 év alatt 20 millió eladott lemez mellett 9 Grammy jelölést kapott, melyből kettőt be is söpört a legjobb metál kategóriában, 1992-ben és 1996-ban.

<object width="560" height="340"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/mWH_4UZ_mfQ&hl=en&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/mWH_4UZ_mfQ&hl=en&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="560" height="340"></embed></object>

Hogy pontosan mire is számíthatunk egy átlagos NIN koncerten? Profizmusra, zúzásra, belassult sötét érzelmes dalokra, suttogásból övöltésbe áthajló énekre. A végén pedig a hangszerek szisztematikus összetörésére. Vagyis precízen megtervezett káoszra.

Akár minden nap a God Money, I do anything for you sort dúdolod magadban, akár még soha nem is hallottál róluk, viszont kíváncsi vagy egy sallangoktól mentes energiabombára, kötelező a megjelenés július 24.-én a Syma Csarnokban.

Az előzenekar szerepét Reznor európai reinkarnációja, Alec Empire tölti be.

Hasznos linkek: 

http://www.concerto.hu/
http://www.nin.com




nyomtat

Szerzők

-- Szoó Attila --


További írások a rovatból

Nils Frahm: Day
Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.
Strauss Elektrája a Berlini Állami Operaházban

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés