bezár
 

színház

2021. 09. 09.
A Kakukkfészekkel indul az évad Békéscsabán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Kakukkfészekkel indul az évad Békéscsabán A Száll a kakukk fészkére című regény színpadi változata alapján készült Kakukkfészek bemutatójával veszi kezdetét pénteken a 2021/2022-es évad a Békéscsabai Jókai Színházban.

A háromfelvonásos drámát Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgatójának rendezésében állítják színpadra. A színház honlapjának beszámolója szerint a szövegkönyv azon az őspéldányon alapszik, amelyet Bujtor István vitt színre a nyolcvanas években, a darab az alkotók szándéka szerint főhajtás a színész emléke előtt.

Szkéné színház

A békéscsabai Kakukkfészek a rendezői elképzelés szerint egy régi kulturális épület, egy funkcióját vesztett kolostor falain belül kap helyet. Pataki András korábban az M1-nek úgy nyilatkozott: a darab olyan ma is aktuális kérdéseket feszeget, hogy tud-e még az elidegenedett, közösségről levált és magáról is alig tudó ember csoportban gondolkozni, hogy milyen hatalmas energia rejlik az összefogásban, és hogy milyen lehetőségeket szalasztunk el, ha elmarad a közösségi összefogás.

McMurphy szerepében Csomós Lajos, Bromden indiánfőnökében Katkó Ferenc látható, Ratched főnővért Kovács Edit alakítja.

Ken Kesey regénye, a Száll a kakukk fészkére 1962-ben jelent meg; már a következő évben megszületett a színpadi változat; az ismert, öt Oscar-díjat nyert film pedig Miloą Forman rendezésében 1975-ben debütált.

A darabot valójában még az előző évadra tervezte Seregi Zoltán igazgató, a koronavírus-járvány miatt került át a bemutató az új évad elejére. A színházigazgató korábban elmondta, ha a járvány nem szól ismét közbe, novemberben indulhat ténylegesen az új évad, amelyben a zene és a felhőtlen szórakozás kapja a főszerepet.

Tizenkét bemutatót terveznek, a felnőtteket négy nagyszínpadi, két kamaratermi és két stúdiószínházi bemutatóval; a gyerekeket pedig négy előadással várják. A felnőtteket a nagyszínpadon a Made in Hungáriával, Tamási Áron Énekes madár című szerelmes játékával; a Zorba, a görög című musicallel és az eredetileg az előző évadra tervezett Drakula horrorrockoperával várják.

A kamaraszínházban Szabó Magda Az ajtó című, önéletrajzi elemekre támaszkodó regényét viszik színre, Neil Simon Furcsa pár című vígjátékának pedig a női változatát kínálják.

A négzeteskép forrása: Békéscsabai Jókai Színház

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Ítélkezés nélkül Ítélkezés nélkül
Az AlkalMáté Trupp Jordán Adél című előadásáról
Interjú Ördög Tamással kaposvári pályakezdésről, a társulatalapítás lehetőségeiről, külföldi tapasztalatokról
színház

Lépjünk ki a babaházból! Lépjünk ki a babaházból!
Kartonpapa a Szkénében
színház

Szól bennünk a világ Szól bennünk a világ
Háy János Elem című darabja a Szkénében

Más művészeti ágakról

gyerek

Szülinapi Pagonyfeszt
20 éves a Pagony
Ujj Zsuzsi és Darvas Kristóf estjéről
Beszélgetés Huzella Júliával a Tíztőlmeséről
irodalom

Mi az erő, amit könyvnek hívnak? Mi az erő, amit könyvnek hívnak?
Ferencz Mónika, Nagy Hajnal Csilla és Érsek-Obádovics Mercédesz kötetbemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés