bezár
 

film

2021. 09. 09.
Idén is lesz Budapesti Klasszikus Film Maraton
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Idén is lesz Budapesti Klasszikus Film Maraton Törőcsik Mari, Jancsó Miklós és Jankovics Marcell előtt tiszteleg az idei Budapesti Klasszikus Film Maraton, a közönség több budapesti helyszínen, köztük a Szent István-bazilika előtti téren tekintheti meg a Nemzeti Filmintézet által restaurált filmkincseinket, valamint magyar vonatkozású külföldi klasszikusokat.

Jancsó Miklós születésének 100. évfordulójára emlékezve a Nemzeti Filmintézet - Filmarchívum (NFI) igazgatósága befejezi a filmrendező 1990 előtti magyar filmjeinek digitális restaurálását. A szeptember 21. és 26. között megrendezendő Budapesti Klasszikus Film Maraton Fókuszban programja bemutatja a már elkészült felújításokat. A Szegénylegények szeptember 22-én a Szent István téren szabadtéri óriásvásznon lesz nézhető, majd országszerte vetíteni fogják a filmalkotást a mozikban. A seregszemle az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Toldi moziban és a Francia Intézetben is vetít Jancsó-filmeket, látható lesz többek között az Oldás és kötés, a Sirokkó, az Elektra, valamint az Isten hátrafelé megy.

A Jankovics Marcell által rendezett, Petőfi Sándor születésének 150. évfordulójára készült, a népművészetet és a szecessziót egyedi módon ötvöző János vitéz című rajzfilmjét a Szent István-bazilika előtti téren fogják vetíteni. A filmalkotást idén, az NFI Filmarchívum és a Los Angeles-i Arbelos Film együttműködésének köszönhetően Amerikában is újra bemutatták. Jankovics Marcell Ének a csodaszarvasról című filmje restaurált változatának premierjére szeptember 25-én kerül sor az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A magyarok őstörténetét feldolgozó Ének a csodaszarvasról az NFI Filmarchívum restaurátor műhelyében készült el, Bacsó Zoltán operatőr és Rozgonyi Péter hangmérnök közreműködésével - emlékeztet a kommüniké.

Az idén tavasszal elhunyt Törőcsik Mari a filmes eseményen egyebek mellett Mészáros Márta Holdudvar, Fábri Zoltán Édes Anna, Jancsó Miklós Csend és kiáltás és Maár Gyula Déryné, hol van? című filmjének főszerepében lesz látható az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Toldi moziban.

A 2021-es év a Nemzeti Filmintézet kezdeményezésére a magyar film születésének 120. jubileumi éve. Ebből az alkalomból a Magyar Pénzverő Zrt. és a Nemzeti Filmintézet együttműködése részeként elkészítettek egy emlékérmet, tisztelegve ezzel a világhírű magyar filmművészet előtt. Az emlékérem két oldalát két emblematikus alkotást, A táncz-ot és az egyik legnagyobb klasszikust, a Körhintát idéző motívumok díszítik. A Budapesti Klasszikus Film Maraton részletes programja a rendezvény weboldalán található.

A négyzetes kép forrása: filmarchiv.hu

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Lee Isaac Chung: Minari – A családom története
John Krasinski: Hang nélkül 2.
Bakony Alexa: Tobi színei
Interjú Menyhei Szabolcs visual effects artisttal a sikerhez vezető eltökéltségről, tanulni vágyásról és tudatos karrierépítésről

Más művészeti ágakról

irodalom

Közösség újraépülőben Közösség újraépülőben
Borsik Miklós és Biró Krisztián kötetbemutatója
gyerek

Cinemira Fesztivál októberben
A SKAM-sorozat sztárjaival és dupla programmal
A Kiss Llászló +4 pécsi koncertje
Bemutatták Ingo Schulze Jóravaló gyilkosok című regényét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés