bezár
 

építészet

2021. 09. 09.
Fudzsimoto Szou is részt vesz az idei Brain Baron
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Fudzsimoto Szou is részt vesz az idei Brain Baron A Budapesten épülő Magyar Zene Háza tervezője, Fudzsimoto Szou japán sztárépítész is részt vesz Európa legnagyobb jövőfesztiválja, a Brain Bar Jövő városai témában indított, csütörtöki panelbeszélgetésén. A Brain Bar legfrissebb kiadását a Millenáris Parkban rendezik meg csütörtökön és pénteken.

A Hogyan tervezhetünk élhető városokat a jövő számára? című panelbeszélgetés a Brain Bar YouTube-csatornáján élőben követhető lesz csütörtökön 15 órától. A panel résztvevői Fudzsimoto Szou mellett Lasma Ivaska, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) innovációs igazgatója; Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára, valamint Roman Sysel, a Bolt regionális menedzsere lesznek - közölték az MTI-vel a szervezők.

Mint a közlemény emlékeztet, a Liget Budapest Projekt részeként 2021 végére megépülő Magyar Zene Házát - magyar partnerével, a M-Teampannonnal - a kortárs japán építésznemzedék egyik legkiemelkedőbb egyénisége, Fudzsimoto Szou tervezte, aki kulisszatitkokat is megoszt majd a Brain Bar beszélgetésében.

A Magyar Zene Háza tervezésekor Fudzsimoto Szou szinte teljesen áttetsző, környezetbarát épület létrehozására törekedett, hogy harmonikus átmenetet alakítson ki a természetes és a mesterséges környezet között - hangsúlyozzák a szervezők.

A Magyar Zene Háza tervezésére 2014 őszén kiírt nyílt, nemzetközi tervpályázatra 168 pályamű érkezett a világ minden tájáról. Fudzsimoto Szou terve kiemelkedett a mezőnyből, a nemzetközi zsűri többek között az épület könnyed, transzparens megjelenését és a parkkal való harmonikus kapcsolódását méltatta - idézi fel a közlemény.

A ház rendhagyó formája mögött különleges mérnöki megoldások húzódnak meg. A homlokzati üvegfal - amely Európa legnagyobb, vízszintes szerkezeti osztás nélküli egybefüggő üvegfelülete - 94 darab egyedileg gyártott üvegpanelből áll, melyek az épület egyes szakaszain elérik a négy emeletnyi, közel 12 méteres magasságot, az épület másik ikonikus jellemzője pedig az organikus tetőszerkezet.

Fudzsimoto Szou a kezdetektől kiemelt figyelemmel kíséri a kivitelezést, amíg tehette, rendszeresen utazott Budapestre, hogy személyesen ellenőrizze a munkafolyamatokat és tanácsaival segítse a magyar szakembereket. A pandémia miatt ugyan az elmúlt másfél évben nem utazhatott Magyarországra, ám a rendszeres egyeztetések nem maradtak el. A Magyar Zene Háza megnyitójára feltett szándéka Budapestre utazni.

Fudzsimoto Szou Hokkaidón született 1971-ben. A Tokiói Egyetem műszaki karán 1994-ben szerzett építészdiplomát, majd 2000-ben megalapította saját irodáját Sou Fujimoto Architects néven. Az első, hazájában aratott sikereket külföldi megkeresések és feladatok követték, és Fudzsimoto másfél évtized alatt Japán első számú építészei közé került, aki ma éppoly otthonosan mozog Európában, mint a Távol-Keleten. Az Illinois-i Egyetem műszaki karának professzora, Primitive Future című könyve az év legsikeresebb építészeti kötete volt 2008-ban.

Jelentősebb középületei Tokióban a Muszasino Művészeti Egyetem Múzeuma és Könyvtára, valamint a japán divat Future Beauty kiállítótere, a londoni Barbicanben.

Fudzsimoto a 2012-es Velencei Építészeti Biennálén az Arany Oroszlán-díjas japán pavilon munkatársa volt, 2011-ben megosztott első díjat nyert az ARCVS iroda mellett a belgrádi Beton Hala Waterfront Centre kulturális központ tervezésére kiírt nemzetközi pályázaton. Jelentős mérföldkő volt pályáján, hogy 2013-ban meghívták a londoni Serpentine-pavilon tervezésére. 2010-ben elnyerte a Rice Design Alliance Prize-t, a Wallpaper magazin Design Díját 2009-ben, valamint és a World Architectural Festival díját magánház kategóriában, 2008-ban.

A négyzetes kép forrása: Liget Budapest

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Hiány és emlékezet című Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett
építészet

A végeredmény nem feltétlenül építészeti, hanem társadalmi kérdés is
építészet

Interjú Monika Karczmarczykkal
építészet

junya ishigami + associates építésziroda, Tokió, Japán

Más művészeti ágakról

Nils Frahm: Day
Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés