bezár
 

irodalom

2021. 09. 16.
Megjelent az Irodalmi Magazin Pilinszkyről emlékező száma
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megjelent az Irodalmi Magazin  Pilinszkyről emlékező száma Az Irodalmi Magazin legújabb összeállírása a száz éve született és negyven esztendeje elhunyt Pilinszky Jánosra emlékezik.

Az Újhold folyóirat körül kialakult, Rilkében gyökeredző, majd Weilből ihletődő, misztikus egzisztencialista Pilinszky-líra mindmáig meghatározó hangja a magyar irodalomnak.

Azonban amennyire közvetlenül éri e költészet megszólító ereje az olvasót, annyira nehezen hozzáférhető hatásának működésmódja az irodalomtudomány számára. Hogy miként érdemes mégis tudományos eszközökkel megközelíteni Pilinszky költészetét, arról Horváth Kornélia és Hafner Zoltán irodalomtörténészekkel, Lator László költő-irodalomtörténésszel és Hernádi Mária teológus-irodalomtörténésszel beszélgettek a lap munkatársai.

Interjút készítettek továbbá Szabó Balázs és Tamás Benedek zenészekkel – könnyűzenei versfeldolgozásaikról. Szintén az oeuvre utóéletébe nyújtanak betekintést, amikor annak a Kurtág György-interpretációkban, illetve az angol nyelvben – a Ted Hughes-féle fordításokban – és a kortárs magyar költészetben – Tandori Dezső és Takács Zsuzsa műveiben – való tovább éléséről közölnek cikkeket.

Pilinszky elhivatottan kutatta az evangélium ontológiai és esztétikai összefüggéseit, ezért a „vallásos metafizika” kérdéskörének önálló fejezetet szenteltek összeállításukban. Az életmű sokszínűségét a drámaírói és a publicisztikai munkásság, a szerző személyét pedig a kéziratos és tárgyi hagyaték áttekintésével mutatják be. Az interjúkat és tanulmányokat Pilinszky által kedvelt képzőművészek munkái és az ő szellemiségével rokon kortárs alkotások kísérik.

A borító Schmal Károly "Békéscsabai Alkalmazott Grafikai Biennálé Plakátkiállítása ‘78" (1978) című plakátjának részlete alapján ismét Zámbó Gergő munkája.

A négyzetes kép forrása: IM

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Markó Béla az SZTE-BTK-n
irodalom

Mintha tükör nélkül próbálnám lerajzolni az arcom Mintha tükör nélkül próbálnám lerajzolni az arcom
Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 5. nap
irodalom

Mindig minden jó lesz Mindig minden jó lesz
Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 3. nap

Más művészeti ágakról

színház

Mire jó a dramaturg? Mire jó a dramaturg?
Dramaturgkonferencia Radnai Annamária emlékére
Fenyő D. György: Útikalauz a vershez. Tilos az Á, 2021
Laurent Tirard: A beszéd
építészet

Gyárépületből kreatív műhely Gyárépületből kreatív műhely
Megalakult a Goldberger-kollektíva


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés