bezár
 

film

2021. 09. 18.
Woody Allen-filmmel nyitott a Febiofest filmfesztivál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Woody Allen-filmmel nyitott a Febiofest filmfesztivál Woody Allen Rifkins Festival című alkotásának levetítésével pénteken este Prágában megnyílt a Febiofest nemzetközi filmfesztivál 28. évfolyama.

A nyitógálán Krisztián-díjat kapott Jirí Lábus cseh színész, Bozidara Turzonová szlovák színésznő, valamint Mike Downey brit filmproducer. Az elismerést, amely a népszerű prágai szemle fődíja, mindnyájuknak a filmszakmában nyújtott rendkívüli teljesítményükért ítélték oda.

A szemle záróestjén, szeptember 24-én, a The Father című Oscar-díjas alkotást mutatják be, amelynek főszerepét Anthony Hopkins alakítja.  

Az egyhetes rendezvényen több mint száz filmet láthatnak az érdeklődők, az utóbbi évek legérdekesebb, legsikeresebb alkotásait a világ számos országából.

A prágai sajtó szerint nagy érdeklődés előzi meg Zdenek Jirásek cseh rendező Krystof című alkotásának bemutatóját, amelynek főszerepeiben Mikulás Bukovjan cseh színészt és Borbély Alexandra magyar színésznőt láthatják a nézők. A film a 20. század ötvenes éveinek első felében játszódik. Egy kolostorban élő fiatalember története, aki először egyebek között segít illegálisan kijutni az embereknek a kommunista Csehszlovákiából Németországba, majd arra kényszerül, hogy a saját életéért is megküzdjön.

A versenyszekcióban, amelyben a győztes Krisztián-díjhoz 15 ezer dolláros pénzjutalom is jár, az idén hét filmet vetítenek le. Tekintettel a koronajárványra a díjakat ezúttal kizárólag cseh filmesekből és civilekből álló zsüri ítéli oda.

A neves filmszemlét hagyományosan márciusban rendezik meg, de a koronavírus-járvány miatt az idén, akárcsak tavaly is, őszre kellett halasztani és jórészt módosítani kellett a programot is.

A Febiofest, amelyet Fero Fenic Prágában élő szlovák filmrendező hívott életre a kilencvenes évek elején, az egyik legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvénnyé vált Csehországban. Három évtized alatt a Febiofest komoly nemzetközi rangot vívott ki magának.

A prágai szemle után a kiválasztott filmeket több cseh városban is levetítik, majd az egész rendezvény átköltözik Szlovákiába, ahol egy héten át lesznek megtekinthetők az alkotások.

A négyzetes kép forrása: facebook.com/febiofest

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
Jonathan Glazer: Érdekvédelmi terület
Hayao Miyazaki: A fiú és a szürke gém

Más művészeti ágakról

Nils Frahm: Day
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés