bezár
 

irodalom

2021. 10. 04.
Könyvbemutató a gyulai Almásy-kastélyban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Könyvbemutató a gyulai Almásy-kastélyban A 18. századi arisztokrácia életéről szóló könyvet mutatnak be kedden a gyulai Almásy-kastélyban. A könyv két, a Harruckern családdal kapcsolatban álló személy korabeli naplója alapján készült. A Lendület Családtörténeti Kutatócsoport és a Károlyi Kutatócsoport együttműködésében két, a 18. század közepén németül, illetve olaszul írt napló jelent meg a közelmúltban magyar fordításban.

Az egyik szerző a spanyol származású, Bécsben nevelkedett Therese Corzan, aki Harruckern Jozefa társalkodónője és bizalmasa volt. A másik író a budai születésű ferences szerzetes, a Harruckern család káplánja, Hueber Antal. Mindketten szemtanúi voltak Károlyi Antal és Harruckern Jozefa házasságának.

A naplóbejegyzések segítségével a magyar arisztokrácia nagykárolyi, gyulai, pesti és bécsi mindennapjai, utazásai, tagjainak magánélete elevenedik meg. Képet kaphatunk a nyilvánosság előtt zajló családi rítusokból abban az időben, amikor a történészek szerint a családi élet nagy átalakuláson ment át a társadalmi nemek közötti viszonyok, a gyermeknevelés vagy az érzelmek jelentése és kifejezése terén.

A kiadvány bevezető tanulmányai részben a közreadott források megértését, részben a naplók szerzőinek megismerését segítik. Hueber Antal (Antonius Hueber) a Harruckern család káplánjaként látta testközelből urai mindennapjait, és töltötte velük 1743-1758 között a nyári hónapokat több ízben Gyulán. Feljegyzései komoly segítséget nyújtottak a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont állandó kiállításának készítői számára is.

A 18. századi arisztokrácia mindennapjai - Therese Corzan és Hueber Antal naplói (1757-1759) című könyv gyulai bemutatóján a 18. századi forráskiadvány közreadóival, Arany Krisztina és Laczlavik György főlevéltárosokkal, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának főosztályvezetőivel hallgathatnak meg egy beszélgetést az érdeklődők az Almásy-kastély kápolnájában, kedden 17 órakor.

A négyzetes kép forrása: www.facebook.com/GyulaiAlmasykastely

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Bemutatták Márton Ágnes drámakötetét
irodalom

Vaktérkép

Más művészeti ágakról

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés