bezár
 

art&design

2021. 10. 06.
Szerdától látható Baranyay András emlékkiállítása a Műcsarnokban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szerdától látható Baranyay András emlékkiállítása a Műcsarnokban Részben az egész címmel látható életműkiállítás Baranyay András (1938-2016) képzőművész munkáiból a Műcsarnok és a MissionArt Galéria közös szervezésében szerdától.

A december 5-ig látogatható tárlat a legkorábbi festményektől és grafikáktól indulva bemutatja a teljes életmű keresztmetszetét, tematikusan és hozzávetőleges időrendben vonultatja fel a munkákat.

A képek között szerepelnek rajzok, litográfiák, ofszet nyomatok, fotók és korai olajfestmények, amelyek párdarabjai meglelhetők a grafikák között is. A háromtermes kiállításban szerepelnek a művész ikonikus munkái, valamint számos olyan alkotás a hagyatékból, amely eddig nem volt ismert a közönség számára.

A Baranyay-hagyatékot a MissionArt Galéria mintegy 3 éve vette át Baranyay Judittól, az alkotó özvegyétől - emlékeztetett Kishonthy Zsolt, a MissionArt Galéria társtulajdonosa és vezetője, a Baranyay-kiállítás társkurátora a keddi sajtóbejáráson.

Hozzátette, hogy a tárlaton mintegy 300 alkotás látható, a kísérő katalógus pedig 690 művet és tanulmányokat mutat be. Az a fajta titokzatosság, ami Baranyay műveiben fellelhető és érezhető, az művészetének egyik lényege.

Kondor-Szilágyi Mária, a kiállítás kurátora elmondta, hogy a falon látható képek mellett a vitrinekben dokumentumokat, rajzokat, vázlatfüzet-részleteket, fotókat és a művész fényképezőgépét is elhelyezték. Az utolsó teremben csaknem 120 perces interjúsorozat látható, amelyekben barátok, tanítványok, pályatársak emlékeznek Baranyay Andrásra.

Kitért arra is, hogy a MissionArt Galéria létrehozta a baranyayandras.hu oldalt, amely a tárlat teljes anyaga mellett adatokat, kéziratokat és egyéb dokumentumokat, személyes feljegyzéseket is tartalmaz.

A kiállítás bemutatja a legkorábbi olajfestményeket és litográfia csendéleteket, illusztrációkat az Isteni színjátékhoz és az ehhez készült rajzterveket. Szerepelnek a Házaspárok, a Kézfogások és a Márffy lányok sorozatok, az Önarckép Jane Morrisszal, portrék, valamint vázlatok Schubert Téli utazás című dalciklusához.

A Baranyay András művészetét bemutató kiállítás a 125 éves Műcsarnok és a 30 éves fennállását ünneplő MissionArt Galéria közös rendezésében jött létre.

Négyzetes kép forrása: www.mucsarnok.hu

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Elköteleződve az arcok felé Elköteleződve az arcok felé
„… félig kép, félig fátyol …” – Gedő Ilka (1921–1985) grafikáiról és a Magyar Nemzeti Galéria legutóbbi kiállításáról
art&design

Az üzemanyag a kreativitás legyen Az üzemanyag a kreativitás legyen
Interjú Szauder Dávid médiaművésszel karrierépítésről, a berlini művészvilágról, online jelenlétről és motivációkról
art&design

Néptelen közterek bámulják a szobrokat Néptelen közterek bámulják a szobrokat
Kolozsi Bea Közterek-sorozat című kiállításának megnyitóbeszéde
art&design

Az eltűnt idő nyomában Az eltűnt idő nyomában
Tértelen hely projekt: A Blaha Lujza tér múltja és jelene négy fiatal szemével

Más művészeti ágakról

gyerek

A Tejúttól a rózsabogárig A Tejúttól a rózsabogárig
Vadlovak – Hortobágyi mese
irodalom

Szabad-e írás közben sírni? Szabad-e írás közben sírni?
Az idei Margón mutatták be Kalapos Éva Veronika Ezek voltak az apák című regényét (Athenaeum Kiadó, 2021)
irodalom

Elforduló objektívek Elforduló objektívek
Tóth Krisztina Bálnadal című kötetének bemutatója
Közönségtalálkozó Enyedi Ildikóval A feleségem története premier előtti vetítésén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés