bezár
 

film

2021. 10. 18.
Iráni film nyerte a BFI fődíját
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Iráni film nyerte a BFI fődíját Iráni road movie, a „Hit The Road” kapta a legjobb film díját a vasárnap zárult BFI London Filmfesztiválon.

A rendezőként debütáló Panah Panahi, a hazájában államellenes propaganda miatt a filmkészítésről eltiltott Dzsafar Panahi filmrendező fiának filmje egy autóban játszódik, amelyben egy család tart egy ki nem mondott, nyugtalanító cél felé. Hátul ül egy energikus gyerek a törött lábú, mogorva apával, elől az anya, a sofőrülésben pedig a másik fiú mered rezzenéstelen tekintettel a kihalt horizontra, miközben a 70-es évek iráni popzenéje szól - írta a deadline.com.

A nemzetközi versenyprogram zsűrijének elnöke Malgorzata Szumowska volt, míg az elsőfilmes szekció zsűrijét Isabel Sandoval vezette. A legjobb első filmnek járó Sutherland-díjat a belga Laura Wandel Playground című drámája kapta, amely a gyermekkor traumáiról szól. A dokumentumfilmes mezőnyből Liz Garbus Becoming Cousteau című produkcióját választotta győztes alkotásnak a Kim Longinotto vezette zsűri. A filmfesztiválon a True Things író-rendezőjének, Harry Wootliffnek ítélték oda az 50 ezer fonttal (21,4 millió forinttal) járó filmes alkotói ösztöndíjat, amelyet a korábbi években olyan alkotók kapták, mint Rose Glass és Daniel Kokotajlo. A közönségdíjat a Costa Brava, Lebanon című libanoni film vitte el.

Az október 6. és 17. között lezajlott nemzetközi filmfesztiválon 159 játékfilmet vetítettek le, köztük 21 premierre került sor. A londoni közönség láthatta Maggie Gyllenhaal rendezői bemutatkozását, a The Lost Daughter című pszichológiai drámát, valamint az Oscar-díjas Jane Campion A kutya karmai között című westernjét is.

A négyzetes kép forrása: BFI London Film Festival

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Ridley Scott: A Gucci-ház
Az idén 10 éves Szemrevaló Filmfesztivál nyitóeseményéről
Interjú Fabricius Gáborral
Közönségtalálkozó Enyedi Ildikóval A feleségem története premier előtti vetítésén

Más művészeti ágakról

irodalom

Mi igenis teszünk Mi igenis teszünk
A Kötetlenül sorozat ötödik meghívottja Élő Csenge Enikő volt
gyerek

Kormos külső, tiszta szív Kormos külső, tiszta szív
Marék Veronika: Kéményseprő Kelemen, Pagony, 2021
építészet

Kiállítótér egy erődben Kiállítótér egy erődben
Egy látogatásra érdemes új célpont


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés