bezár
 

színház

2021. 10. 20.
Textúra – Ismét színház a Szépművészeti Múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Textúra – Ismét színház a Szépművészeti Múzeumban Tavaly a járványügyi korlátozások miatt félbeszakadt a Szépművészeti Múzeum „Textúra” elnevezésű színházi sorozata, így a tervezett kilenc előadásból akkor csupán kettőt láthatott élőben a közönség, idén azonban újraindul a rendhagyó összművészeti program, amely keddtől változatlan tartalommal és színészi gárdával jelentkezik.

A Textúra alapötlete – képzőművészet, irodalom és színház találkozása egyazon térben és időben – változatlan: a múzeum kortárs magyar szerzőket kért fel, hogy írjanak új irodalmi szövegeket a gyűjtemény egy-egy inspiráló, kiemelt alkotásáról. Az elkészült műveket a Szépművészeti Múzeum kiállítótereiben ismerhetik meg az érdeklődők, színművészek tolmácsolásában, öt esti előadás alkalmával – közölte a múzeum hétfőn az MTI-vel.

Szkéné színház

Mint a közlemény emlékeztet, a kedden újrainduló programsorozat már az intézmény hatodik ilyen jellegű vállalkozása. A Szépművészeti ezúttal is ismert és kevésbé ismert műtárgyai közül ajánlott alkotásokat inspirációs forrásul a meghívott kortárs íróknak, hogy azok műveiben friss, akár provokatív megközelítésben, új értelmezést nyerjenek.

A 2020/2021-es évad Textúra jeleneteit Székely Kriszta, a Katona József Színház munkatársa rendezte, aki friss látásmódjával és egész estén átívelő koncepcióval tágítja a már megszokott kereteket – közölte a Szépművészeti.

A művek mind időben, mind térben végigvezetnek a múzeum állandó gyűjteményein. A rövid, 8-10 perces előadások mindegyike önálló, a színészek rövid szünettel újra és újra eljátsszák a jeleneteket az este folyamán, tíz alkalommal, így a közönség semmiről nem marad le. Az Antik, az Egyiptomi és a Régi magyar gyűjtemény, valamint a Régi Képtár termei mellett idén is helyszín lesz a felújított Román Csarnok.

Székely Kriszta rendezői koncepciója szerint az idei Textúra előadói múzeumi dolgozók bőrébe bújva mutatják be az irodalmi alkotásokat és a múzeum műtárgyait.

Az este során a látogatók találkozhatnak a gazdag fantáziával bíró takarítóval, a sikeres, de magánéleti problémákkal küzdő projektvezetővel, a filozofikus gondolkodású teremőrrel vagy részt vehetnek egy múzeumpedagógus tárlatvezetésén, aki saját veszteségeit éli újra egy festmény láttán – áll az ajánlóban.

Háy János, Balla Zsófia, Szécsi Noémi, Száraz Miklós György és írótársaik szövegeit mások mellett Péterfy Bori, Jordán Adél, Tornyi Ildikó és Keresztes Tamás adják elő október 19. és november 9. között öt estén.

A négyzetes kép forrása: Szépművészeti Múzeum

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Percek percegnek Percek percegnek
Simkó Beatrix: A kredenc a pincében maradt című előadásról
színház

Mire jó a dramaturg? Mire jó a dramaturg?
Dramaturgkonferencia Radnai Annamária emlékére
Shelagh Delaney - Egy csepp méz a Radnótiban

Más művészeti ágakról

art&design

A bezártság tere A bezártság tere
Herbert Anikó/Haniko Nubes című kiállításáról
art&design

Planet Budapest 2021
Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó
Interjú Varga Judittal a siker lehetséges jelentéseiről, a zenei egyetemek szerepéről és a női zeneszerzők helyzetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés