bezár
 

irodalom

2021. 10. 21.
Szépíró-díj 2021
Október 30-án a Három Hollóban adják át az idei Szépíró-díjakat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szépíró-díj 2021 Az idei Szépíró-díjak ünnepélyes átadására 2021. október 30-án, a Szépírók Társasága Egyesület 16 órai közgyűlése után, 19 órakor kerül sor a Három Hollóban – tudatta a Szépírók Társasága a prae.hu művészeti portállal.

A Szépíró-díj 2001 óta létezik. 2014 és 2017 között – forráshiány miatt – a kiadása kényszerűen szünetelt, 2018-ban azonban újraindult (abban az évben hat díjat oszthatott ki a zsűri). Hagyományosan három kategóriában – vers, próza és kritika/esszé – kaphatták meg az arra érdemesnek találtak. 2018-ban ez módosult: vers/próza, illetve kritika/esszé lett a két díjazási terület. Ezek mellé harmadiknak 2019-ben a Társaság elnöksége és a zsűri úgy határozott, hogy Junior-díjat alapít, és társít az eddigi elismerésekhez. A díj olyan 35 év alatti, bármely műfajban tevékenykedő irodalmi szerző munkáját hivatott elismerni, aki egyrészt érdemi figyelmet keltett irodalmunkban, másrészt tevékenysége adott esetben másokat is alkotásra inspirál. A díj létrejöttét és átadását magánadományozók finanszírozzák.

Tavaly óta osztható ki egy negyedik díjkategória is: a Kéri Piroska-díj – ezt a Társaság egykori alelnöke emlékére alapították jeles irodalomszervezők számára. A díj létrejöttében és fenntartásában elévülhetetlen érdemei vannak Kéri Piroska családjának is.

A Szépíró díj kuratóriumát – a 2018-as újraindulás óta – három évre kérik fel. 2018–2021-ig Babiczky Tibor, Garaczi László és Tóth Krisztina voltak a zsűriben. 2021-ben pedig Deres Kornélia, Németh Gábor és Péntek Orsolya vették át a helyüket – az idei díjazottak már az ő döntésük alapján kapják meg az elismerést.

Időpont: 2021. október 30., szombat, 19:00
Helyszín: Három Holló Kulturális Központ, Budapest, Piarista köz 1.
A díjátadó a közönség számára is nyitott, így csak védettségi igazolvány felmutatása mellett látogatható.

A négyzetes kép forrása: Szépírók Társasága, Facebook

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél

Más művészeti ágakról

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Csáki László: Kék Pelikan
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
A 14. Frankofón Filmnapokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés