bezár
 

zene

2021. 10. 23.
A Budafoki Dohnányi Zenekar a Zeneakadémián
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Budafoki Dohnányi Zenekar a Zeneakadémián Október 30-án a Budafoki Dohnányi Zenekar ad koncertet a Zeneakadémia Nagytermében – írja a zeneakademia.hu.

Elsőként az est karmestere, Guido Mancusi trombitaversenyét hallhatják. A darab dallamossága, virtuozitása könnyen Hummel trombitaversenyeit vagy Arban Velencei karnevál című művét juttatja eszünkbe. Záró tétele igazi bravúrszám a szólista számára, melyet egy könnyed, virtuóz zenekari anyag kísér. A Rózsalovag Richard Strauss Hugo von Hofmannsthal librettója alapján írt operája, mely egy letűnt kort (Mária Terézia korát) idéz meg némi nosztalgiával, fanyar és néhol pajzán humorral. Strauss a hangszerelés nagymestere volt, és ebbéli tudása megmutatkozik a zenekari hangzás pazar színeiben, virtuóz és élvezetes dallamaiban. Ezen az estén a Rózsalovag szvit változatát hallhatja a közönség. Az est második felében Bruckner VI. szimfóniája csendül fel, melyet a szerző nem hallhatott teljes egészében életében, hiszen az 1883-as bemutatón csak a két középső tételt játszották, mert nehézsége miatt a Bécsi Filharmonikusok nem vállalkoztak a teljes mű bemutatására. Azóta is a Bruckner-repertoár legritkábban játszott darabja, bár maga Bruckner úgy vélte, ez a műve a legszemtelenebb, mely könnyedebb hangvétele, áttetsző hangszerelése miatt könnyebben befogadható a közönség számára. Robert Simpson, angol zeneszerző szerint „a szimfónia témái rendkívül kifejezők és plasztikusak, harmóniái kifinomultak és rafináltak, a hangszerelés pedig talán a leginvenciózusabb valamennyi szimfónia közül. A klasszikus formálási elvek természetesen és magától értődően épültek be a szimfónia nyelvébe, a két bécsi mester – Brahms és Bruckner – soha ilyen közel nem volt még egymáshoz.

Elsőként az est karmestere, Guido Mancusi trombitaversenye lesz hallgató, majd Richard Strausstól a Rózsalovag szvit változata. Végül Bruckner VI. szimfóniája csendül fel. Előadók: Monoki Attila (trombita) és a Budafoki Dohnányi Zenekar. Vezényel: Guido Mancusi.

Négyzetes kép a leadben: bdz.hu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.
Strauss Elektrája a Berlini Állami Operaházban

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés