bezár
 

zene

2021. 10. 23.
Bartók-mellszobrot avattak Csepelen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bartók-mellszobrot avattak Csepelen Bartók-mellszobrot avattak pénteken a csepeli Fasang Árpád Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában Bartók Béla születésének 140. évfordulója alkalmából.

Bartók Béla egész életében a magyar nemzet és a Kárpát-haza javáért küzdött saját eszközeivel, a művészet és a zene erejével, s ez az elhivatottság hatotta át zeneszerzői, zongoraművészi és tudományos munkáját, népzenekutatói tevékenységét is – hangsúlyozta Németh Szilárd országgyűlési képviselő, honvédelmi államtitkár, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) alapítója a szoboravató ünnepségen.

Hozzátette: a KIMBA munkatársaival elhatározták, hogy Bartók Béla születésének 140. évfordulója alkalmából Csepelen is méltó emléket állítanak a magyar zeneszerzőnek az iskola Ferencsik-termében.

Szentkirályi Aladár Miklós intézményvezető Bartók Bélát méltatva elmondta, hogy Bartók Béla messze a korát megelőző zeneszerző volt, univerzális muzsikus és univerzális ember.

Gyökerei, hagyományai nélkül nem lehet jövője a magyar zenének sem – mondta Petneházy Attila miniszteri biztos. Kiemelte: történelme nélkül egyetlen nemzet sem képes önazonosságát definiálni, szellemi, etikai, nemzeti avagy esztétikai identitását megőrizni. Bartók Béla örökérvényű univerzuma és monumentális életműve korszakot teremtett, nemzedékek zenei nevelését, világát határozta meg – fűzte hozzá.

A zeneszerző jogörököse, Vásárhelyi Gábor elmondta: nemes gondolat az akadémiától, hogy megemlékeznek Bartók Béla születésének 140. évfordulójáról azzal, hogy a helyi iskolának egy szobrot ajándékoznak, Lelkes Márk alkotását. Megjegyezte: mennyivel illőbb ez a gesztus, mint amit a Fővárosi Önkormányzat tett azzal, hogy eltávolította Bartók bútorait és személyes tárgyait a fővárosi tulajdonban lévő Bartók Emlékházból.

A négyzetes kép forrása: Fasang Árpád Zenei Alapfokú Művészeti Iskola

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Háttérinterjú Szálka Zsuzsannával kortárs zenéről, ismeretterjesztésről, művész és közönség kapcsolatáról
A Prae körkérdése zeneszerzőknek: Baracskai Zlatko válaszol
Platon Karataev koncert a Müpában

Más művészeti ágakról

art&design

Gyorsan szoktunk ítéletet mondani a művészeti világban, de be kell nézni a színfalak mögé is Gyorsan szoktunk ítéletet mondani a művészeti világban, de be kell nézni a színfalak mögé is
Háttérinterjú Szántó András szerzővel és kulturális stratégiai szaktanácsadóval karrierútjáról, a globális művészeti színtérről és a CEE régió nemzetközi láthatóságáról
színház

Ön most Budapestet hallgatja Ön most Budapestet hallgatja
A Jurányi Ház Színház a város kísérleti előadás-sorozatáról
irodalom

Tanítanak-e a könyvek? Tanítanak-e a könyvek?
Kerekasztal-beszélgetés a tankönyvpiacról
Beszámoló a 11. Frankofón Filmnapok programjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés