bezár
 

zene

2021. 11. 17.
Händel: József és testvérei a Zeneakadémián
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Händel: József és testvérei a Zeneakadémián December 9-én 19:30-tól Händel: József és testvérei oratóriumát hallgathatjuk meg a Zeneakadémián – közölték a szervezők a prae.hu művészeti portállal.

Händel zeneművei mindig is különleges élményben részesítették közönségüket. 2021. december 9-én egy bibliai történet ősbemutatójának lehetünk részesei a Zeneakadémián (angol nyelven, magyar feliratozással), ahol Balogh Eszter alakítja Józsefet egyedi hangú mezzoszopránként. A barokk előadásokban egyáltalán nem volt szokatlan, hogy nők férfi szerepekben énekeltek, vagy kontratenorok női karaktereknek kölcsönözték a hangjukat. Ebből adódóan az előadás korhű, és nem csak a korabeli hangszerek vonatkozásában. Érdekesség, hogy Händel 1743 nyarán fejezte be József és testvérei című oratóriumát. József történetét nem annak kezdetétől jeleníti meg, feltételezve, hogy a közönség jól ismeri azt. Ezért költői formát alkalmaz, és szabadon válogat az eseményekből. Józsefre féltékenyek lesznek testvérei, mivel apjuk, Jákob őt szereti a legjobban, ezért rabszolgának adják. Egyiptomba kerül, ahol a Fáraó testőrsége kapitányának (Potiphera, más néven Putifár) lesz a szolgája. Putifár felesége vonzódik hozzá, de József visszautasítja. Emiatt a feleség
megvádolja, és börtönbe vetteti. Az oratórium cselekménye a börtönben veszi kezdetét, ahol József épp a sorsát panaszolja az Úrnak. A Fáraót álmok kínozzák, egyedül József tud neki segíteni. József Jehova segítségével megfejti az álmokat: a prófécia szerint hét év bőséget hét év éhínség követ. A szűk esztendők beköszöntével Egyiptomba érkeznek testvérei, de nem ismerik meg Józsefet. Drámai események sora következik, mialatt József különféle módokon igyekszik bűntudatra ébreszteni testvéreit, ám végül felfedi kilétét, és ezután mindannyian az Úr és Egyiptom országának dicséretét ünneplik.

poszter
Fotókredit: Raffay Zsófia
   
Egy különleges hang József szerepében: Balogh Eszter

Balogh Eszter mezzoszoprán 2019-ben jelentős győzelmet ért el a London Händel Society énekversenyén, amelynek döntőjére a St George’s Hanover Square templomban került sor. Balogh Esztert a Laurence Cummings által vezetett London Händel Orchestra kísérte. Az erdélyi születésű mezzoszoprán rendszeres résztvevője a magyar koncertéletnek. Repertoárját leginkább a barokk és klasszikus oratóriumok alkotják. Ahogy a művésznő korábban említette, nagyon szereti a zeneszerző műveit, különösen az operáit, azok érzelmi mélységeit, színeit. Balogh Eszter zenei világa tökéletes összhangban van Händel műveivel, ezért is különösen örömteli, hogy őt hallhatjuk József szerepében. A Savaria Barokk Zenekar alapítója és vezetője Németh Pál fuvolaművész-karmester. A zenekar célkitűzése az, hogy korhű hangszereken ismertesse meg a 17–18. század zenei világát. Vonós hangszerei a 18. századból valók, a fúvósok pedig a régi hangszerek korrekt másolatai.

Közreműködők:

József, egy zsidó: Balogh Eszter
Fáraó, Egyiptom királya és Reuben, József testvére: Jekl László
Simeon, József testvére: Megyesi Zoltán
Judah, József testvére: Kéringer László
Benjamin, József testvére: Ducza Nóra
Pothipera, főpap és Phanor, a Fáraó főpohárnoka, később József intézője: Bakos Kornélia
Asenath, a főpap leánya: Jónás Krisztina
Kodály Kórus Debrecen (karigazgató: Kocsis-Holper Zoltán)
Rendező:
Savaria Barokk Zenekar, Magyar Händel Társaság
Vezényel: Németh Pál

Négyzetes kép a leadben: ©Raffay Zsófia

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Beischer-Matyó Tamás válaszol
A Prae körkérdése zeneszerzőknek: Balogh Máté válaszol
Háttérinterjú Horváth Zsolttal az igazgatói feladatokról, a zenekarok belső életéről és közösségépítésről

Más művészeti ágakról

színház

Jónak lenni Jónak lenni
A szecsuáni jó ember az Örkény Színházban
színház

A közös teherviselés abszurd musicalje A közös teherviselés abszurd musicalje
Minden negyedik a Radnóti Tesla Laborjában
Anders Thomas Jensen: Az igazság bajnokai


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés