bezár
 

irodalom

2021. 11. 19.
Bereményi Géza kapja az első Páholy Irodalmi Nagydíjat
Egymillió forintos irodalmi díjat alapított idén 75 debreceni színházbarát
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bereményi Géza kapja az első Páholy Irodalmi Nagydíjat November 28-án este 7 órakor adják át az első Páholy Irodalmi Nagydíjat, amelyet Végh Veronika, a Páholy Lakásszínház és Irodalmi Szalon vezetője, valamint 75 színházbarát civil néző alapított. Az első díjat a debreceni kötődésű, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-, József Attila- és Balázs Béla-díjas  író, dalszöveg- és forgatókönyvíró, filmrendező Bereményi Géza kapja.

Végh Veronika és a színházbarát páholytagok idén közösen döntöttek arról, hogy a Debrecenben élő írónak adják az első díjat, a Magyar Copperfield című önéletrajzi regényéért. Az egymillió forint összeggel járó díjat a Páholy nézőiből kialakult irodalomrajongó „olvasókör” adta össze. A következő évtől mindig egy olyan író kapja majd, akinek az előző évben megjelent könyve a legtöbb szavazatot nyeri. Idén Szabó T. Anna és Dragomán György a díj két fővédnöke. A meghívott színművész szerepe egyelőre meglepetés, mivel Bereményi Gézát is szeretnék vele meglepni a szervezők.

Bereményi Géza az oDEon-ban

A díjátadó egyben irodalmi est is lesz, ahol a díjazottal, idén Bereményi Gézával és a meglepetés színésszel az est házigazdája, a Páholy irodalmi estjeinek a szerkesztő-moderátora, Végh Veronika beszélget. Részleteket hallhatnak majd a Magyar Copperfield című könyből, valamint elhangzanak Cseh Tamás-dalok is.

A debreceni színház és irodalomrajongó társaság az elismerést minden év ősz végén adja majd át, hosszú távú céljuk, hogy még több civil, kultúrabarát tag segítségével a díjat több kategóriában is kioszthassák. A Páholy Irodalmi Nagydíj mellett szeretnének létrehozni egy ifjúsági- és gyermek, valamint egy szórakoztató kategóriát. Céljuk ezzel, hogy segítség a kortárs írók munkáját, hogy azok elmélyülhessenek egy számukra kedves témában, és mielőbb új könyv születhessen.

Fotók: oDEon

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége
Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél
Abdallah Abdel-Ati Al-Naggar Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díjához
irodalom

Az Élet és Irodalom Könyvtolmácsok című beszélgetéssorozatának első alkalma

Más művészeti ágakról

Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés