bezár
 

színház

2021. 12. 07.
A beregszászi magyar színházé lett a legjobb nagyszínpadi előadás egy ukrajnai fesztiválon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A beregszászi magyar színházé lett a legjobb nagyszínpadi előadás egy ukrajnai fesztiválon A Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színházé lett a legjobb nagyszínpadi előadás az idei Great Real Art (GRA) ukrán színházi seregszemlén – tájékoztatta az MTI-t vasárnap Sin Edina, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház Jótékonysági Alapítványának igazgatója.

A színház Joel Pommerat kortárs francia szerző Ez a gyerek! című darabjával nyerte el az első helyezést a színházi körökben nívósnak számító országos seregszemlén, amelynek nemzetközi zsűrije ukrán, lengyel, lett, portugál és francia színházi alkotókból állt.

Szkéné színház

Sin Edina kiemelte, hogy a beregszászi előadás a darab magyar nyelvű bemutatója volt. Az előadás szövegét Rideg Zsófia fordította le a színház felkérésére. A darabot a beregszászi társulat ukrán rendezője, Oleh Melnicsuk vitte színre. A koronavírus-járvány miatt online megrendezett fesztiválon a magyar nyelven előadott színművet ukrán és angol nyelven feliratozták.

„A GRA versenyfesztivált négy évvel ezelőtt hívta életre az ukrán színházi alkotók egyesülete azzal a céllal, hogy állami keretek között, szervezetten segítse elő a színházi élet fejlődését Ukrajnában” – fejtette ki Sin Edina, hozzátéve, hogy a fesztiválra nevezni kellett, a válogatási folyamat körülbelül egy évig tartott.

Idén hat színházi kategóriát hirdettek meg a szervezők, ezek között szerepeltek a nagyszínpadi előadások mellett kamaradarabok, báb- és zenés előadások is. Az eredményhirdető gálát szombaton tartották meg a kijevi operettszínházban.

„Rangos színházak között versenyeztünk, a második helyezett például az odesszai színház lett” – jegyezte meg Sin Edina, aki elmondta, hogy a beregszászi színház másodszor szerepelt a fesztiválon: 2018-ban a legjobb 12 közé került be előadásával.

„A mostani nagyon nagy elismerés számunkra. Ez megerősítése annak, hogy a kárpátaljai színjátszás létezik, méghozzá nem is akármilyen színvonalon. Bízunk abban, hogy a jövőben is hasonló sikereket tudhatunk majd magunkénak” – emelte ki az igazgató, emlékeztetve arra, hogy a magyar színház immár 28 éve működik Kárpátalján.

A négyzetes kép forrása: Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Luigi Pirandello: IV. Henrik | Zenthe Ferenc Színház - Szkéné
színház

Négy fal közé zárt világ Négy fal közé zárt világ
Szokol Judit és Fabacsovics Lili Csend-etűdök című előadása a Szkénében
színház

Már fél évszázada a Dunakanyarnál Már fél évszázada a Dunakanyarnál
50 éves a Szentendrei Teátrum
színház

Percek percegnek Percek percegnek
Simkó Beatrix: A kredenc a pincében maradt című előadásról

Más művészeti ágakról

irodalom

Drámák tollal, vitriollal Drámák tollal, vitriollal
Márton László: Bátor Csikó, Kalligram Kiadó, Budapest, 2021.
irodalom

Az ökológiai doboztól az emberisten víziójáig Az ökológiai doboztól az emberisten víziójáig
Kovács Gábor Szegedi Egyetemen tartott technológiakritikai előadásáról
gyerek

Vidéki James Bond szeretetlukakkkal Vidéki James Bond szeretetlukakkkal
Interjú Adamik Zsolttal
irodalom

Rosta Rosta
Kísérlet Balassi kötetének rekonstrukciójára 4.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés