bezár
 

színház

2022. 04. 19.
A hírhedt nőcsábász újabb ámokfutása
Don Juan a Szkéné Színház színpadáról hódítja meg nézőit
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A hírhedt nőcsábász újabb ámokfutása A Szkéné Színház, valamint a Komáromi Jókai Színház (Artis – Jókai Polgári Társulás) koprodukciójaként mutatják be 2022. április 22-én és 23-án 19.00 kor a Szkénében Fekete Ádám és Nagy Péter István Don Juan, vagy az apák kínja című kortárs komédiáját. Újragondolásukban ugyan feltűnnek a korábbi feldolgozások szereplői, de ezek a karakterek csak kontúrjaikban emlékeztetnek elődeikre, a történet maga mind stílusában, mind történetvezetésében a 21. század problémáira reflektál.

Vajon mi a titka Don Juannak? Miért tér vissza folyton a művészeti alkotásokban, miért bukkan fel újra és újra kalandos történeteivel ez a lázadó élvhajhász, akinek minden érverése egy újabb szerelem hajnala? Don Juan a múló pillanat művésze, aki mindenből játékot űz, minden elvet, gondolatot magáévá tesz - ha nem másért, akkor azért, hogy így ellenkezzen velük. Don Juan műtermében semmi sem szent. Úgy ölt magára különféle identitásokat, mint rá öntött jelmezeket. Zsonglőrködik velük - ahogy az útja során felbukkanó emberekkel is, akik lényegileg számára talán nem is emberek, hanem statiszták, szerepek, arcmaszkok és nézők - az életműve szemlélői. Don Juan nem Don Juan, hanem valaki, aki Don Juant játszik - mindig mást, mindig ugyanazt: Don Juan számára az élet vég nélkül kombinálható lehetőségek együtt állása. Don Juan a nevetésben rejlő gyönyör és szabadság, Don Juan az ellenszegülés a halandóságnak, ami mégis beteljesíti a saját és az egész világ végét. És minderről tud, anélkül, hogy érdekelné. Don Juan önmaga tragikus kísérlete.

Szkéné színház

„egyáltalán szerettem-e <> valakit valaha, / vagy csak a szenvedély bukását besötétítő villanás volt-e / minden?"

Mészöly Miklós: Műhelynaplók

dj 1

Az előadás, melyet Nagy Péter István fiatal rendező állított színre egy újszerű feldolgozása a Don Juan mitológiának. A hírhedt nőcsábász ebben az ízig vérig 21. századi újragondolásban már nem egy szenvedélyes nőcsábász: az ő belső kínja és ámokfutása, sodródása középpontjában nem a nő áll, hanem az értékvesztett fiatal férfi, aki nem lát apai példaképet, sem mintát maga előtt, s egy végletekig gátlástalan rohanásban próbálja meglelni önnön határait.
A szöveg újszerűsége mellett az előadás vizualitása, játékstílusa is egy olyan új színházi szemléletet képvisel, amely talán a fiatal közönséget is megszólítja.

dj2

Az előadás a Rába-Duna-Vág Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás által meghirdetett, az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program részeként megvalósítandó Kisprojekt Alap (KPA) pályázati felhíváson belül kerül megvalósításra, melynek célja a közintézmények és a határtérségben élő emberek határon átnyúló együttműködésének javítása.

A Komáromi Jókai Színház és a színház mellett működő ARTIS – JÓKAI polgári társulás számára nagyon fontos ez az előadás a Szkénével való közös munka miatt is. Ez a projekt így túllép a regionális korlátokon, az országhatárokon, s visszaigazolja azt a törekvésünket, hogy a minőségi művészi alkotások szélesebb közegben, nagyobb régióban is megállják a helyüket, így a jövőben is a magas művészi mércét szeretnénk elsődleges szakmai célunkként megfogalmazni.

A Don Juan, avagy az apák kínja címet viselő projekt célja a határon átnyúló közös kulturális tevékenységek rendszeres fenntarthatóságának biztosítása, a szakmai tevékenység feltételeinek megteremtése és az értékes színházművészeti alkotás népszerűsítése.

A projektben résztvevő partnerek: a komáromi Artis – Jókai polgári társulás (mint vezető partner), aki a Komáromi Jókai Színház elkötelezett támogatója, és akinek célja minden koprodukció támogatása a színházi tevékenységek területén. A Komárom Jókai Színházzal (mint határon túli partnerrel) a közös koprodukcióként létrejövő határon átnyúló együttműködés a cél a Don Juan, vagy az apák kínja c. színházi előadás létrehozásával. 

További információ a www.artisjokai.sk oldalon találhatók.

„Jelen sajtóközlemény tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.”

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

www.skhu.eu; www.rdvegtc-spf.eu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Háztartásbeli (Storytelling-est és balkáni falatozás csak nőknek) a STEREO Művházban
Összművészeti élmény a Jurányiban
A Becsapódás bemutatója a Loupe Társulat előadásában
Giuliano Campo: Munka hanggal és testtel – Jerzy Grotowski öröksége: Beszélgetések Zygmunt Molikkal

Más művészeti ágakról

Beszélgetés Majoros Áron Zsolt szobrászművésszel
Emlékfát és emléktáblát avattak Kabai Lóránt tiszteletére
Interjú Horváth Lóczi Judit és Fajgerné Dudás Andrea képzőművészekkel közös együttműködésről, anyaságról, pályakezdetekről, példaképekről
Vay Viktória regényének bemutójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés