bezár
 

színház

2022. 05. 11.
Május 10-én indul a Freeszemle fesztivál a a Marczibányi Téri Művelődési Központban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Május 10-én indul a Freeszemle fesztivál a  a Marczibányi Téri Művelődési Központban Kedden indul a második alkalommal megszervezett Freeszemle fesztivál. A művészet szabad! alcímet viselő eseménysorozat a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében valósul meg, fő helyszíne a Marczibányi Téri Művelődési Központ. 

A hatnapos fesztiválon, amelynek központi témája a szabadság, független filmesek alkotásai, a Freeszfe hallgatóinak színházi előadásai láthatók, emellett lesznek beszélgetések, egyetemi előadások, találkozók civil szervezetekkel és jótékonysági aukciót is rendeznek. A filmes programban a független filmeké a főszerep, olyan alkotásokat vetítenek, amelyek állami támogatás nélkül készültek.

A nagyjátékfilmes mezőnyben kapott helyet Szimler Bálint Balaton Method című munkája, amelyben 17 hazai zenekar és több száz zenész működött közre, operatőre Rév Marcell. Ugyancsak ő az operatőre a Buharov testvérek Az itt élő lelkek nagy része című filmjének, amelynek főhőse Gróf Batthyány Ervin, az anarchizmus tanainak hirdetője. Látható lesz Hajdu Szabolcs Békeidő című film-antológiája, valamint Pálfi György Mindörökké című alkotása.

A dokumentumfilmes szekcióban olyan, ritkán vetített munkákat tekinthetnek meg az érdeklődők, mint Csillag Ádám Dunaszaurusz című 1988-as alkotása, vagy Forgács Péter két filmje: a 2001-es Bibó Breviárium és a Kemény György 80., amely a grafikusművész nyolcvanadik születésnapjára készült 2016-ban. A fesztiválon bemutatkoznak a Freeszfe filmes hallgatói is. A Best of Freeszfe programban tizennégy filmrendező, filmoperatőr és televíziós műsorkészítő vizsgafilmjét vetítik.

A fesztivál színházi kínálatában a Freeszfe hallgatóinak rendezéseit mutatják be. Sipos László Márk végzős színész hallgató több előadást is jegyez rendezőként és íróként, mostani darabja az XX84., amely a disztópikus revü műfaji megjelölést kapta, Orwell 1984 című regényének színpadi adaptációja. Két produkcióval jelentkeznek a végzős bábrendező hallgatók: Fodor Orsolya A krétakör című tantermi előadása és Siflis Anna Igen, nem! című interaktív bábkiállítása is látható lesz. A harmadéves dramaturg hallgatók rendezőként debütálnak. Szauer Lilla a Dybbuk című kabbalista játékot, Zrínyifalvi Eszter a Leláncolt Prométeusz című zenés lázadástörténetet viszi színre, a Király Gyógyfürdőben Al Farman Petra a Soharóza kórussal mutatja be a Torkolat című alkotást.

A Freeszemle kerekasztal-beszélgetésein többek között olyan témákat vitatnak meg, mint a családon belüli erőszak, a hatalommal való visszaélés, a gyerekvállalás, hogy hogyan éli meg a háborút egy átlagember, szó lesz vallásszabadságról, polgári engedetlenségről, és arról is, hogy milyen félelmei és lehetőségei vannak a mai huszonéveseknek. Folytatódik a Free Egyetem sorozat is, ahol a Freeszfe oktatói tartanak nyílt egyetemi órákat. Szombaton a CEU - Közép-európai Egyetem Nádor utcai épületének kapui is kinyílnak: az érdeklődőknek nyílt órákon mutatják be a jövő tanévben induló képzéseket, este pedig jótékonysági aukciót rendeznek.

Szkéné színház

A programról részletes információ itt érhető el.

Fotó: Freeszfe - Facebook

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Loupe Színházi Társulás: Bármi lehetséges, ha elég erősen gondolsz rá
Üvegcipő a Vígszínházban

Más művészeti ágakról

gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés