bezár
 

zene

2022. 05. 25.
Ismét egyszerűbben látogathatjuk a kismartoni zenei eseményeket
Beutazási korlátozások eltörölve
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ismét egyszerűbben látogathatjuk a kismartoni zenei eseményeket A kismartoni Esterházy-kastély idén is egész évben színes zenei programokkal várja az érdeklődőket. Ezeken immár akadálymentesen részt is vehetnek, mivel Ausztria eltörölte a beutazási korlátozásokat, és ezzel hatályát vesztette az úgynevezett 3 G szabály. Többek között a classic.Esterházy koncertsorozat, az operaszezon és a szeptemberi HERBSTGOLD Fesztivál lehet izgalmas a zenekedvelők számára – közölték a szervezők a prae.hu művészeti portállal.  

Május 26-án Thomas Hampson bariton és Wolfgang Rieger zongoraművész összeszokott párosával újra visszatérhet a zenei koncertélet a normális kerékvágásba a kismartoni Esterházy-kastély Haydn Termében. Ezzel a dalesttel nem csak a szabad mozgás örömét, hanem Schubert születésének 225. évfordulóját is ünnepelhetjük, aki zongoratanári minőségében és Esterházy Karolina iránt érzett szerelme miatt kapcsolódik az Esterházy családhoz. Az est folyamán Schubert és Liszt dalok csendülnek fel.

A Schubertre való megemlékezés május 29-én, a vasárnap délelőtti matiné koncerten folytatódik, ahol a fiatal bariton Rafael Fingerlos előadásában és Sascha El Mouissi zongorakíséretével A szép molnárlány című dalciklust hallhatja a nagyközönség.

2022. június 19-én a Barucco Originalklangensemble és a Bécsi Énekakadémia kamarakórusának Harmóniák című koncertjét hallhatjuk. A teremtés bécsi, Énekeljünk együtt produkciójának felütéseként tekinthetünk erre a koncertre, felcsendülnek Haydn-, valamint Georg Druschetzky-darabok, majd Mozart csodás és komoly fúvosdallama, az Éji zenére elkeresztelt c-moll szerenád nyolc fúvóshangszerre, amelyet a komponista a bécsi császári udvar fúvószenekarának írt.

Júliusban a Szentmargitbányai Kőfejtő áll a figyelem központjában, hiszen a 13-i premierrel megkezdődik az operaszezon. Idén Verdi Nabucco című operáját viszik színre, júliusban és augusztusban összesen 19 előadást tartanak.

Augusztusban Piknikkoncerttel várja az érdeklődőket a kismartoni Esterházy-kastély. Idén is visszatér a Bécsi Filharmonikusok Nyári Akadémiája tavalyi nagysikerű vendégszereplése után. Az augusztus 14-én délelőtt 11 órakor kezdődő koncerten Kodály Zoltán Galántai táncok című műve után Weber 2. (Esz-dúr) klarinétversenye lesz hallható, szólót játszik Daniel Ottensamer, majd Dvořák 8. (G-dúr) szimfóniája zárja a délelőttöt. A koncert szünetében lehetőség van egy előzetesen megvásárolt piknikkosárral a kastélyparkban megebédelni.

Augusztus 28-án visszatér a Barucco Originalklangensemble és a Bécsi Énekakadémia kamarakórusa Heinz Ferlesch vezényletével, Miriam Kutrowacz szoprán és Thomas Tatzl bariton közreműködésével. A Mozart and More címmel szervezett, operanyitányokat és áriákat, de a korszak klasszikus zenéjét is felvonultató gálakoncert a régmúlt idők pompáját eleveníti fel.

Szeptember 11. és 25. között ismét megrendezésre kerül a HERBSTGOLD Fesztivál. Julian Rachlin meghívására a művészvilág nagyjai érkeznek Kismartonba: a nagyközönség láthatja többek között John Malkovichot A zenekritikus című showban, Juan Diego Flórez tenort, Schiff András zongoraművészt, Várdai István csellóművészt, Dirk Stermann és Christoph Grissemann komikusokat, valamint Wolfgang Amadeus Mozart egyfelvonásos Singspieljét, a Bastien és Bastienne című komikus operáját. Emellett fellép a Chamber Orchestra of Europe a kismartoni Esterházy-kastély rezidens zenekarának jogán. A nagyközönség Julian Rachlint szólista, karmester és kamarazenész szerepében is láthatja. A nagyszerű Quatour Ébène és a Wigmore Hall Vonósnégyesverseny díjazottjainak, a Leonkoro-Quartett tagjainak köszönhetően a jelen és a jövő kitűnő vonósnégyeseit ünnepelhetjük. Nem hiányozhat a Roma és balkáni zene sem, az első esten a Janoska Ensemble mellett a BiréliLagréne Quartett, míg a másodikon Toti Ovidiu ROMAFEST és a Traditional Gipsy Orchestra képviselik a műfajt.

Októberben visszatér a classic.Esterházy programsorozat. A kamarazene kettős szonátái esetében a zongora és a hegedű minden korban kéz a kézben jártak. Ugyanakkor viszonylag ritka az a párosítás, amikor egy versenyműben a két hangszer szólót játszik: épp elegendő ok ez arra, hogy Veronika Eberle hegedű- és Várjon Dénes zongoraművész a Chamber Orchestra of Europe kíséretében a két legritkább, és egyben legszebb, erre a párosításra komponált művét, Johann Nepomuk Hummel G-dúr, valamint Felix Mendelssohn d-moll kettősversenyét adják elő október 28-án. Haydn 34. sz. (d-moll) szimfóniájával, valamint Leoš Janáček a természet ihlette Concertinojával csodás felfedezések estje vár a hallgatóságra.

November 19-én Haydn és Händel műveivel és korabeli hangszerekkel zenei utazásra invitálja a hallgatóságot a kalapácsorgona ünnepelt virtuóza, egyben a karmesteri pálcát is magához ragadó Kristian Bezuidenhout. A másnapi vasárnap délelőtti koncertjén pedig a Freiburgi Barokk Zenekarral kiegészülve Henry Purcellnek (és Orpheus Britannicus kötetében foglalt dalainak) Georg Friedrich Händelre gyakorolt hatását mutatja be.

Az évet a szokásos Pannon Gálaest zárja december 15-én, a Janoska Ensemble és barátai közreműködésével.

Négyzetes kép a leadben: esterhazy.at

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről
Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés