bezár
 

art&design

2022. 06. 21.
Petrichor, azaz különleges erdei kiállításmegnyitó kortárs művészekkel
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Petrichor egy egy estés, intim, turnusszerű séta, mely a Project833 szervezésében valósul meg. A napfordulóhoz és az év legrövidebb éjjeléhez kapcsolódó kiállításmegnyitó, amely kortárs művészek közreműködésével jön létre, és helyszíne a Palotai-sziget, Ártéri Parkerdő. Az esemény július 23-án 21 órától, szürkülettől kezdődik és napkeltéig tart majd.

A Petrichor egy kozmikus eseményhez, a napfordulóhoz kapcsolódó séta mely során performatív gesztusok és rejtőzködő nyomok jelölik ki az alámerülés útját. Az alkotások a természeti környezetben fejtik ki hatásukat a kultúra és a természet, a technológia és a mágia, a homogenitás és a hibriditás dichotómijára reagálva – rákérdeznek ezen jellegek működésére egy, a kortárs képzőműveszettől idegen és a (mély) múltba visszarántó térben. A művek mitopoétikus és geospekulatív szempontól reflektálnak e sokrétű helyzetre, míg a szürkülettől kezdődő esemény (kvázi kiállításmegnyitó) alkalmával a kiállítók és a befogadók együtt vesznek részt e – rituálissá váló – művészeti szakralitás napkeltéig tartó idejében. Megóvva a természeti helyszínt, károkozás nélkül élik át aktív résztvevőként az év legrövidebb éjjelét: két világszint között egyensúlyozva.

Az esemény egy egy estés intim, turnusszerű erdei séta. A résztvevőket a szervezők fokozottan arra kérik, ügyeljenek a környezetre, és nem csak annak védett jellege miatt.

Szervezők/Kurátorok:

Cserna Endre, Jeneses Ádám, Kovács Gyula A.

Résztvevők:

ALAGYA (Bolla Szilvia, Lődi Áron)

Béres Bíborka

Borsos Lőrinc

Cserna Endre

Donka Gergely

eden_jeneses

Kovács Gyula A.

Kristóf Marcell

Mostoha Marcell

Páll Tamás

Petrányi Luca

Tóth Márton Emil

Szabó Nóra

Sztanó Zsuzsanna

WOFT (Bús Martina, Kophelyi Dániel)

A Project833 egy művészeti és közösségi kezdeményezés. Fókuszában tematikus alkotótelepek, workshopok és kiállítások állnak, amelyek fiatal kortárs művészek részvételével kerülnek megrendezésre. Működésünk a közös gondolkodás és a közösségi tudásátadás, tanulás köré szerveződik. A projektek fontos része a művészetközvetítés és az, hogy lehetőség teremtődjön a helyi közösségekkel az aktív párbeszédre.

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap

Petrichor  
A Project833 eseménye június 23-án 21 órától.
Helyszín: Palotai-sziget, Ártéri Parkerdő
Facebook esemény 
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Interjú Tranker Katával műfaji határátlépésről, vizuális nyelv(ezet)ről és tárgyakhoz fűzött érzelmekről
Beszélgetés Kecső Endrével művészetről, varázslatról és a vidéki alkotói létről
art&design

Beszámoló a Derkósok bemutatkozó tárlatának sajtóbejárásáról a Műcsarnokban

Más művészeti ágakról

A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Kovács Balázs válaszol
Joseph Kosinski: Top Gun: Maverick


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés