bezár
 

építészet

2022. 06. 25.
Megújul a veszprémi várnegyed
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megújul a veszprémi várnegyed A veszprémi érsekség tulajdonában lévő várnegyed 18 épülete újul meg egy időben, a beruházásra 39 milliárd forintnyi hazai forrást használnak fel.

A veszprémi érsekkel, a város polgármesterével és az érsekség főépítészével közös sajtótájékoztatón Pém Attila közölte, hogy a várnegyed megújítása az igazgatóságuk felügyelete mellett zajlik, a munkálatok két ütemben valósulnak meg. A kutatók és régészek feltérképezték a vár történeti, védendő értékeit, megtörténtek a szükséges szakmai kutatások, majd ezek eredményeit figyelembe véve tíz építész generáltervező és két tájépítész csapat dolgozta ki a Vár Projekt terveit.

Hangsúlyozta, hogy a felújítási munkákra öt céggel kötöttek szerződést, a Laterex Építő Zrt.-vel, a Fejér BÁL Zrt.-vel, a Vemévszer Kft.-vel, a Swietelsky Magyarország Kft.-vel és a B & G Generál Kft.-vel. Pém Attila jelezte, hogy a beruházás első üteme már elindult és 2023 elejéig tart. Ekkor kezdődik el az Európa Kulturális Fővárosa évad, és azt szeretnék, hogy erre az időszakra bizonyos funkciók elkészüljenek, liturgikus és egyéb rendezvények a várban megtarthatóak legyenek. A fejlesztésben érintett 18 épület tető- és homlokzati felújítási munkái addigra elkészülnek, majd a kivitelezők levonulnak, a továbbiakban csak olyan munkákat végezhetnek, amik zajjal, porral, negatív hatásokkal nem járnak. A második ütem ezután kezdődik, és a projekt 2025-ben ér véget.

Udvardy György veszprémi érsek arra hívta fel a figyelmet, hogy egységes szellemi koncepció mentén indultak el, és e hatalmas beruházás reális és konkrét igényeket elégít ki. Megjegyezte, hogy nem zöldmezős beruházások lesznek, hanem az elődök kultúráját viszik tovább szakmaisággal, a hagyományok, a kultúra tisztelete mellett. Kiemelte: a fejlesztéseknek köszönhetően olyan tereket is megnyitnak, amelyek eddig zárva voltak, példaként említve több épület megújuló kertjét. Porga Gyula (Fidesz-KDNP) polgármester arról beszélt, hogy nem elég régi épületeket megújítani, olyan funkciót kell találni nekik, ami hosszú időkig szolgálja a város érdekeit. Megemlítette, hogy az érsekség a veszprémi várban olyan léptékű beavatkozásra vállalkozik, amilyen csaknem 300 éve nem történt a területen, ráadásul nem pontszerű beavatkozások lesznek, hanem az érsekség tulajdonában lévő összes épületen dolgoznak majd.

Vörös Tamás, a veszprémi érsekség főépítésze felsorolta, milyen beavatkozások történnek az egyes épületeken. Az érseki palotában sok helyen előkerültek az eredeti barokk falfestmények, azokat valószínűleg visszaállítják, az érseki pincét megnyitják és borturisztikai célponttá teszik. Az Európában is egyedülálló, kétszintes, a középkorban épült Boldog Gizella kápolna emeleti része jelenleg nem látogatható, de az új tető elkészülte után megnyitják és a Boldog Gizella ereklyét is itt fogják elhelyezni.

Komoly beavatkozások lesznek a Nagy-Szeminárium épületén, amelynek már elbontották az utólag épített harmadik szintjét, hogy az eredeti barokk külsőt visszakaphassa, a Szaléziánum kiállítási funkciója a felújítás után megmarad. A megújuló Körmendy-palotában a főegyházmegyei gyűjtemény jelentős részét állítják ki, a Szent György kápolna romjainál a korábbi vasbeton védőtetőt elbontják és új fedést kap, míg a Ferences együttesben zarándokházat és zarándokudvart alakítanak ki.

A neoromán stílusú Szent Mihály-székesegyházat 1974-ben újítottak fel utoljára, azóta nem az építéskori festmények látszanak, hanem a ráfestés, amely teljesen eltér az eredetitől és nem minőségi munka. Az eredeti állapotok visszaállíthatóságához először a belső tér műszaki állapotát kell stabilizálni, a talajból érkező vizek épületbe jutását meggátolni, csak utána következhet a rekonstrukció és a restaurálás.

A főépítész jelezte, hogy addig a falfelületekre fehér védőréteg kerül, a restaurálásról született döntést követően a védőréteget eltávolítják és következhet a 3-5 éves, teljes rekonstrukció más forrásokból. Az épület üvegablakainál is hasonló a helyzet, ott is az eredeti festett üvegtáblák visszaállítása a cél.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Egy látogatásra érdemes új célpont
építészet

Megalakult a Goldberger-kollektíva
építészet

Tértelen hely projekt: A Blaha Lujza tér múltja és jelene négy fiatal szemével

Más művészeti ágakról

Kovács Edward volt az idei utolsó Kötetlenül vendége
A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Sőrés Zsolt válaszol
Bernáth Szilárd: Larry


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés