bezár
 

zene

2022. 06. 29.
UDVart 2022 címmel összművészeti fesztivál Füleken
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
UDVart 2022 címmel összművészeti fesztivál Füleken Koncertek, kreatív programok, operabeavató, performance, kiállítás, esti mozi és beszélgetések is várják az érdeklődőket az idei UDVart fesztiválon péntektől vasárnapig Füleken. 

A magyar és szlovák előadókon kívül a háromnapos összművészeti rendezvényre Lengyelországból, Franciaországból, Kazahsztánból, az Egyesült Királyságból és Izraelből is érkeznek vendégek - közölte az MTI-vel a füleki Városi Művelődési Központ igazgatója kedden.

Illés Kósik Andrea tájékoztatása szerint a Városi Honismereti Múzeum udvarán zajló fesztiválon a FOLT Művészeti Műhely workshopjain az érdeklődők belekóstolhatnak az építészet, a táncművészet, a képző-, fotó- és egyéb vizuális művészetek rejtelmeibe, illetve különböző kézműves foglalkozásokba, kreatív műhelymunkákba kapcsolódhatnak be. Lehetőség lesz közösségi programokban való részvételre, például a kama csapatjáték kipróbálására, közös helyspecifikus táncprodukcióra, zsonglőrködésre, de lesznek kézzel készített társasjátékok, könyvbazár, mászófal és csocsó is.

A LiteraTúra projekt keretében Prékop Mária beszélget Leczo Zoltánnal Sára könyve című művéről, a BÁZIS, a Magyar Irodalmi és Művészeti Egyesület Szlovákiában tagjai pedig az irodalom és más művészeti ágak kapcsolatát is górcső alá veszik. A fesztivál vendége lesz a Pátria Rádió és szerkesztője, Vasik János. A füleki kötődésű Balog Beátával, a Sme napilap főszerkesztőjével a média aktuális szerepéről is beszélgetnek, Mitrovits Miklós, történésszel, polonistával, tudományos kutatóval a legaktuálisabb témát, az Ukrajnában zajló háború történéseit feszegetik majd.

A komolyzene és az opera kedvelői igazi ínyencségekre számíthatnak. A The Saxophone Connections formáció olyan műveket ad majd elő, amelyek ebben a rendhagyó hangszerelésben először hangzanak el Szlovákiában.  Az esti moziban Kerekes Péter több rangos díjjal is elismert, 107 Anya című filmjét vetítik. Az UdVart ismét vendégül látja az operák világába kalauzoló Dinyés Dánielt, aki a legnagyobb részletességgel és a stand-up comedy műfaját is meghazudtoló humorral tárja fel Verdi Traviata című operájának hátterét - tette hozzá Illés Kósik Andrea. 

Mint mondta, koncertekben sem lesz hiány: a losonci Lawn Dogs a jazz kedvelőit örvendezteti meg, aki pedig a Kispál és a Borz vagy a Kiscsillag rajongója, nem fog csalódni Lovasi András szólókoncertjében sem. A blues szerelmesei a lengyel Cheap Tobacco zenéjének örülhetnek, míg a rockzenét kedvelőknek játszik az Ivan and the Parazol, és fergeteges hangulat ígérkezik a két világzenei együttes, a Cendes és a Besh'O'Drom koncertjén is.

A rendezvény szervezője a Füleki Városi Művelődési Központ, társszervezője a Füleki Vármúzeum. Az UDVart 2022, és azon belül a FOLT Művészeti Műhely, a LiteraTúra, a Nyári színházasdi és a Zenés évszakok programjai a Kisebbségi Kulturális Alap és a Művészeti Alap támogatásával valósulnak meg.

 

Kép forrása: https://www.facebook.com/udvartfest/

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023
The Underground Jazz Scene in Budapest Today: an Adventurous Introduction (Inverted Spectrum Records 2023)
JPEGMAFIA & Danny Brown: SCARING THE HOES

Más művészeti ágakról

Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés