bezár
 

art&design

2022. 08. 31.
Sinkó István legújabb festményei a Műcsarnok kiállításán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Sinkó István legújabb festményei a Műcsarnok kiállításán Sinkó István Jelenségek című új sorozatát, valamint annak egyfajta előzményét, A Japánkert árnyai című sorozatot mutatja be szerdától a Műcsarnok új kiállítása.  

A múzeum keddi közleménye szerint Sinkó László tárlatának első és második termében a Jelenségek című sorozat és az ehhez készült vázlatok kaptak helyet. A műalkotások mellett szereplő vázlatok egy-egy mű alakulásának korábbi fázisát mutatják meg. Sinkó István munkamódszerét a képek réteges felépítése jellemzi, ám a szokásostól eltérő módon ő műfajokat, módszereket és eljárásokat helyez egymásra - mutatnak rá a közleményben.

A művek kiindulópontja mindig egy fotó: egy alakról, fény- vagy árnyékjelenségről, formáról. Az A4-es méretű nagyítást követően a művész beledolgozik a képbe: formákat helyez el benne, belenagyít vagy újrakomponálja. Az így létrejött vázlatból nyomdai print készül vászonra, erre pasztellel vagy festékspray-vel kerülnek fel gesztusok és így megszületik a kép - olvasható a Műcsarnok honlapján.

A kiállítás harmadik termében A Japánkert árnyai című, 2019-ben készített sorozat nagyméretű vásznai kaptak helyet, melyek a Jelenségek sorozat egyfajta előzményeként szerepelnek a tárlaton.

Sinkó István több önálló kiállításon mutatkozott már be Magyarországon és külföldön - Németországban, az Egyesült Államokban, Kanadában és Belgiumban - egyaránt. Munkái több hazai köz- és magángyűjteményben szerepelnek. Sinkó István 1975-től oktatott általános iskolákban, majd 2006-tól a Képző- és Iparművészeti Szakgimnáziumban, ahol 2013-tól a festő szakosztály vezetője lett. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE) múzeumpedagógiát tanított, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanárképző szakán mentortanár is volt. 1980-tól a Gyermek és Ifjúsági Képzőművészeti Műhely (GYIK Műhely) tanára, 2003-tól a vezetője. 1995 és 2006 között vezette a Műcsarnok múzeumpedagógiai csoportját. Rendszeresen közöl művészetkritikai írásokat, két könyve és több tanulmánya jelent meg művészetpedagógiai témában. 2018-ban elnyerte a Magyar Művészeti Akadémia művészetelméleti tagozatának művészetpedagógusi különdíját.

 

A kép forrása: Műcsarnok facebook-oldala

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

A golfesztétikum kritikai sajátossága Kristóf Gábor művészetében
Interjú Horváth Lóczi Judit és Fajgerné Dudás Andrea képzőművészekkel közös együttműködésről, anyaságról, pályakezdetekről, példaképekről
art&design

Rabóczky Judit Rita kiállítása a B32-ben
Hantai és Pécs. Hantai Simon alkotásai a Janus Pannonius Múzeum Képző- és Iparművészeti Osztályának gyűjteményében

Más művészeti ágakról

építészet

Szaúd-Arábia gigantikus beruházása
Vaktérkép
Tanulmány Víkingur Ólafsson videóklipjéről
Tárca Svédországból


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés