bezár
 

film

2022. 09. 03.
Az idei berlini kedvenc és Velence egyetlen magyar versenyzője is látható lesz Miskolcon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Berlini Nemzetközi Filmfesztivál legfontosabb díját, az Arany Medvét elnyerő Alcarràs, és Grosan Cristina a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál programjába beválogatott Hétköznapi kudarcok című játékfilmje is szerepel a szeptember 9. és 17. között tartó CineFest Kitekintő szekciójának programjában. De további fesztiválkedvencekkel is készül a miskolci mustra.

Grosan Cristina Hétköznapi kudarcok című filmjének a világpremierje a világ legrégebbi mozgóképes seregszemléje, az A-kategóriás Velencei Nemzetközi Filmfesztivál rangos versenyprogramjában, a Giornate degli Autori (Venice Days) szekcióban lesz, ezt követően érkezik a film a CineFestre, ahol a fesztivál zárófilmjeként láthatja Magyarországon először a közönség.

A történet kiindulópontja egy megmagyarázhatatlan természeti jelenség, amely félbeszakítja a különc tinédzser, a szorongó anya és a nemrég megözvegyült nő átlagosnak induló napját. Miközben a környezetükben eluralkodik a káosz, a három nő próbálja átvészelni a napot és megtalálni helyét a világban. A film egyik szereplője Kerekes Vica (Apró mesék, Hab), aki Grosan Cristinával és a többi alkotóval jelen lesz a miskolci premieren.

Hétköznapi kudarcok

Hétköznapi kudarcok

Carla Simón filmje, az Alcarràs Arany Medvét kapott a Berlinalén. A katalán rendezőnő a címadó falu földműveseinek mindennapjait mutatja be őszinteséggel, melegséggel és visszafogott humorral.

A Solé család generációk óta őszibarack termesztésével foglalkozik. A mezőgazdasági munka azonban évről-évre nehezebb, a megélhetés egyre lehetetlenebb. Az idei termés az utolsó lehet, mivel a környéken új beruházást terveznek, a területre vonatkozó tervek között pedig az őszibarackfák kivágása is szerepel. A család gyerekeinek középpontba állítása lehetővé teszi a rendező számára, hogy a triviális, látszólag egyszerű eseményeknek rendkívüli jelentőséget adjon. A főhősöknek választaniuk kell pragmatizmus és idealizmus között.

Kék Hold

Kék Hold

A San Sebastián-i Filmfesztiválon Arany Kagyló díjban részesített Kék Hold tele van „üvöltéssel” és dühvel, a kamera szemkápráztatóan forog, a hangzás dübörög és kalapál. A film a posztkommunista traumák és a (szexuális) erőszak történetét meséli el sokkal pörgősebben és felfokozottabban, mint ahogyan azt eddig a román filmművészet iránt érdeklődő közönség láthatta.

A huszonéves Irina minden vágya az, hogy elmeneküljön az állandó harc és erőszak világából, a családja neheztelése és szemrehányásai elől, akik egy üdülőhelyet vezetnek a román hegyekben. A film összes szereplője az archaikus patriarchális család foglya. A düh és a szorongás terráriumában élnek, amelyet az egyház szentesít, és a mindenre kész, cselszövő nagybácsik és analfabéta unokatestvérek tartanak fenn.

Alcarràs

Alcarràs

A 99 Hold főszereplői, Bigna és Frank látszólag nem is különbözhetne jobban egymástól. A lány céltudatos életet él, a férfi csak sodródik előre. Ami kezdetben egyalkalmas szexuális játéknak indul, valami sokkal többé formálódik át az idei Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál ACID programjában bemutatott, erotikával túlfűtött filmben, amely könnyen lehet, hogy az idei CineFest egyik legmegbotránkoztatóbb darabja lesz.

99 Hold (© Zodiac Pictures/Yunus Roy Imer)

99 Hold (Fotókredit: © Zodiac Pictures/Yunus Roy Imer)

A 18. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált idén 2022. szeptember 9. és 17. között rendezik meg Miskolcon. A fesztivál részletes programfüzete ide kattintva elérhető. A fesztivál hivatalos honlapján már elindult az elővételes jegyvásárlás a vetítésekre.

 

Jelenetképek forrása: 18. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Bánóczki Tibor – Szabó Sarolta: Műanyag égbolt
Rebecca Zlotowski: Mások gyerekei
Császi Ádám: Háromezer számozott darab
Ruben Östlund: A szomorúság háromszöge

Más művészeti ágakról

Békés Pál meseregényei a Jelenkornál
Beszélgetés Majoros Áron Zsolt szobrászművésszel
art&design

Méhek mint művészek, művészek mint méhészek
Interjú Horváth Lóczi Judit és Fajgerné Dudás Andrea képzőművészekkel közös együttműködésről, anyaságról, pályakezdetekről, példaképekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés