bezár
 

art&design

2022. 09. 10.
Kiállítás a Vigadóban az MMA díjazott képzőművészeinek munkáiból
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kiállítás a Vigadóban az MMA díjazott képzőművészeinek munkáiból A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) képzőművészeti tagozatának díjazott művészei mutatják be alkotásaikat a Pesti Vigadóban szeptember 9-én nyíló kiállításon.

A kamaratárlat idén a 2020-2021-es évadban az MMA ösztöndíjában részesített Márkus Péter, Sánta Csaba, Szotyory László és Szepessy Béla képzőművészek, a köztestület életút díjával kitüntetett Mezei Erzsébet képzőművész és Novotny Tihamér művészeti író, továbbá Kolozsi Tibor és Muzsnay Ákos szobrászművészek munkáit mutatja be. A tárlat kurátora Képiró Ágnes művészettörténész.

A Magyar Művészeti Akadémia kiemelt feladatának tekinti a magyar alkotóművészek megbecsülését, támogatását és ösztönzését, így minden tagozat évente két díjat adományoz saját művészeti ága kiemelkedő képviselőjének, négy ösztöndíjat a középgeneráció és két életút díjat az idősebb generáció legjelesebb alkotóművészeinek.

A tagozat életében minden évben az egyik legfontosabb esemény az előző évi díjazottak kiállítása.

Mint a közlemény olvasható, a bemutatott műalkotások időtlen üzeneteket fogalmaznak meg. Ilyenek Muzsnay Ákos meditatív és morális indíttatású életművének kiállított darabjai, Márkus Péter tamil kalligráfiából inspirálódott plasztikái vagy Sántha Csaba archaikus, termékenységkultuszt megidéző bronzszobrai. Kolozsi Tibor groteszkhez is közel álló arc- és kéztöredékeiből állít ki, Szotyory László baljós tájképeinek főszereplői a repülőgépek.

Szepessy Béla tizenkét felvidéki és erdélyi várost vett alapul textilre nyomott linómetszeteihez, míg Mezei Erzsébet hidegtű nyomatai elvontabb tartalmakat közvetítenek. A tárlatot Novotny Tihamér művészeti író gazdag életművét bemutató tablósorozata egészíti ki.

A kiállítás november 13-ig lesz látható.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Koleszár Stella kiállítása a Kis Présházban (1111 Budapest, Bartók Béla út 44.)
art&design

Interjú Révész Emese művészettörténésszel


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés