bezár
 

art&design

2022. 09. 20.
Szólugas és francia-magyar kártya újragondolva a Bécsi Design Héten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szólugas és francia-magyar kártya újragondolva a Bécsi Design Héten Szeptember 16-tól megtekinthetők a Budapesti Metropolitan Egyetem művészhallgatóinak munkái a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa standján, a Bécsi Design Héten.

Múlt héten nyitotta meg kapuit a Bécsi Design Hét a látogatók előtt. Az idei kiállítás azért bír különleges jelentőséggel Magyarország számára, mert itt ismerhető meg először a Budapesti Metropolitan Egyetem és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program együttműködéséből származó művészeti, tervezőgrafikai, illetve formatervezési alkotások munkafolyamata, háttere és kreatív ötletei. Ezek az alkotások az első olyan munkák, melyeket az idén létrehozott új szervezeti egység, a METU Concept Agency valósított meg. A Concept Agency megalakításával a METU oktatásmódszertanához igazodó kreatívipari projekteket gondoz, úgy, hogy a hallgatók már képzésük alatt, gyakorlatban hasznosítják megszerzett tudásukat. A Bécsi Design Hét Ausztria legjelentősebb multidiszciplináris és kurátori designfesztiválja, 2007 óta a bécsi dizájn világának meghatározó része. A független egyesület által szervezett fesztivál mintegy 200 eseményt foglal magában és évente 40,000 látogatót fogad.

„Hogyan járulhat hozzá a design mind társadalmilag, mind ökológiailag fenntartható megoldásokhoz? Hogyan lehet kritikus, és hogyan kapcsolhat össze bennünket értelmes módon szükséges tárgyakkal, terekkel és szolgáltatásokkal?” – teszik fel az időszerű kérdéseket a szervezők, körülírva a frissen született alkotások témakörét. A kiállított munkák között például akadnak magyar és francia kártyák újragondolt dizájnnal és a szavak lugasa című installáció is, amely természetes vagy mesterséges fényt használ pozitív töltetű szavak földre vetítésére. Ráadásul, a szólugas speciális adatfelismerő funkciójának köszönhetően információt tudhatunk meg az látogatókról.

„A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa sok látogatót vár Ausztriából, ezért mutatjuk meg a Bécsi Design Héten is, hogy milyen kulturális értékekre, programokra számíthatnak a jövőre Veszprémbe és a régióba érkezők. Nagy öröm, hogy a Budapesti Metropolitan Egyetem elfogadta meghívásunkat, és hallgatóinak olyan alkotásait mutathatjuk a standunkon, amelyek már a jövő évi kulturális ünnep jegyében készültek.” – értékelte a bécsi megjelenés fontosságát Markovits Alíz vezérigazgató. Csimadi Péter dékán is örömmel nyilatkozott az együttműködésről, melyet a művészeten, kultúrán és dizájnon keresztüli kapcsolódás tökéletes példájaként emlegetett.

További információk az eseményről a Metropolitan Egyetem Vienna Design Week oldalán találhatók.

Forrás és képek: Budapesti Metropolitan Egyetem

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


Más művészeti ágakról

irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés