bezár
 

zene

2022. 09. 20.
Baráti Kristóf és a Zeneakadémia vonószenekara
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Baráti Kristóf és a Zeneakadémia vonószenekara 2022. október 4-én Baráti Kristóf lép fel a Zeneakadémia Vonószenekarával a Zeneakadémia nagytermében – közölte a zeneakademia.hu.

A szimfonikus zenekari képzés mellett immár az is hagyománnyá vált a Zeneakadémián, hogy a hallgatók a vonószenekari játék sajátosságait is megismerjék és tudásukat bemutassák világhírű művészek irányításával. A 2022/23-as sorozat első hangversenyére a Vonós Tanszék vezetője készítette fel a diákokat, aki egyben a Mozart-mű magánszólamát is magára vállalta. Bach 3. brandenburgi versenyében ugyan csak vonósok szerepelnek, de nem a megszokott négy- vagy ötszólamú felosztásban: a hegedűk, brácsák és csellók hármas csoportokba rendezve konfrontálódnak egymással, versengésüket egy nagybőgőből és csembalóból álló continuoszekció kíséri. Mozart utolsó hegedűversenyét – amely ma a legtöbb zenekari próbajátékon kötelező mű – mindössze 19 évesen írta. Utolsó tételének egyik epizódja Mozart jellegzetes „törökös” zenéinek egyike, a Szöktetés a szerájból török muzsikájának előképe. Suk mestere, Dvořák úgy találta, hogy 18 éves növendéke túlontúl búskomor zenékkel jelentkezik, ezért egy derűsebb mű komponálására ösztönözte. Az így született szerenád nemcsak Suk legtöbbet játszott darabja, hanem a vonószenekari repertoár egyik jelentős műve is.

RENDEZŐ:

Zeneakadémia Koncertközpont

JEGYÁR:

3 500, 4 700, 5 900 Ft

A kép forrása: zeneakademia.hu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

zene

Az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében
Richard Strauss Rózsalovagja a Holland Nemzeti Operaházban
Roger Waters-koncert, MVM Dome, 2023.04.23.
Interjú Fekete-Kovács Kornéllal kezdetekről, jazzről, külföldi lehetőségekről, a Modern Art Orchestra vezetéséről

Más művészeti ágakról

irodalom

Tompa Andrea: Sokszor nem halunk meg, Jelenkor, Budapest, 2023
Rómeó és Júlia 2. avagy a Gyönyörök Palotájának könyvbemutatója
Beszámoló a 19. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválról (szeptember 7-9.)


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés