bezár
 

gyerek

2022. 09. 28.
A kamaszokat és a gyerekeket is várja a 10. Primanima
Az október 5. és 8. között megtartott fesztivál ismét kiemelt figyelmet szentel az ifjabb közönségnek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A gyerekfilmes versenyprogram kurátora, Búzás Anna médiaértés-oktató három korosztály számára válogatott össze változatos animációkat a világból. A magyar animációs filmek közül olyan népszerű sorozatokból lesz látható egy-egy epizód a programban, mint Tamás Iván Macskakirálylány, B. Nagy Ervin Cserebogarak, Kelen Bálint Dracó a borzasztó és Glaser Kati Városi legendák című szériája. A gyerekfilmes versenyprogram mellett a PrimaTeen a tinédzsereket várja szórakoztató és gondolatébresztő animációkkal.

Az idei programban több olyan film is szerepel, melyek az érzelmek világát dolgozzák fel: a Félelemnek hívnak című film kapcsán a gyerekek megbarátkozhatnak a félelem különösen nehéz és megosztó érzelmével; a Nem félek! című animációban a sötétségtől való, sokszor indokolatlan szorongással küzd meg a főszereplő kisfiú; a Ne fújd fel magad! című alkotásban pedig a sértődés és a haragérzet válik nevetségessé egy látványos és humoros vizuális csavar segítségével.

A Berlinalét és világ legrégebbi animációs fesztiválját, az Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztivált megjárt kisfilmeket is láthatnak a kicsik: a Kiko és az állatok a bullying témájával érzékenyíti a gyerekeket, a Luce és a Szikla azt a kérdést teszi fel, hogy hol érezzük magunkat igazán otthon, a Franzy leveskonyhája és A csalogány éneke pedig az önzetlenség és az egymásra utaltság fontosságára világít rá.

A francia versfilmek elvont fogalmakat hoznak közelebb bájos vagy akár absztraktabb módon: a Hajnal nyomában és a Csodálkozás a barátságról szól, a Cukrászda az önfeledt elfoglaltság örömét mutatja be, a Nevetés pedig felvillantja, hogy milyen szürke lenne a világ, ha nem lenne kacagás. 

Az idei Primanimán harmadik alkalommal lesz PrimaTeen, vagyis kifejezetten tinédzsereket érintő filmválogatás. A filmek vetítését segítő beszélgetés követi a program védnökével, Peer Krisztina ifjúsági szakpszichológussal.

A program összeállításában idén is fontos szerepe volt annak, hogy a filmek köztes nyelvet nyújtsanak a serdülők és az őket körülvevő társadalom között. Azok a gyerekek és kamaszok, akik megtanulják jól olvasni a mozgóképet, könnyebben tudnak a világban tájékozódni és bátrabban mernek kezdeményezni, akár érzelmileg megterhelő helyzetben is. A barátság, a másikhoz való kapcsolódás, a bántalmazás, a krízishelyzetek megélése mind-mind olyan témák, melyekről nem könnyű beszélgetni, ugyanakkor elengedhetetlen a róluk való közös gondolkodás. A filmek és utánuk a beszélgetés ebben igyekszik a látogatóknak segíteni.

A PrimaTeen válogatásban Berlinalét és Cannes-t megjárt animációk is láthatók: az I. Lajos, A birkák királya című abszurd bábanimáció tűpontosan mesél a hatalom bűvöletéről egy állatfarmon, a Másik felem című gyurmafilm önmagunk elfogadását helyezi fókuszba, A kövér hátsóm és én egy szürreális kisfilm a testképzavarról, a Tavaszi tekercs pedig a kulturális hagyományok megőrzésének fontosságát emeli ki. Jó esélyekkel indul az Oscar-versenyben a Fekete csúszda, melyben egy veszélyes vízparki csúszda metaforáján keresztül ismerjük meg egy kisfiú otthoni zűrök miatti félelmét.

A Szerelem, tervezve három elhidegült családtag életét követi nyomon, a Harapásra gyerekkori traumát idéz fel a rendező édesapjának haláláról, a Levél egy disznóhoz pedig a kollektív trauma, a bosszú és az empátia témáit vizsgálja egy holokauszttúlélő visszaemlékezésein keresztül. A PrimaTeen programban két, szolidaritásról szóló animáció is látható, melyek a MOME, a Bookr Kids és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács együttműködésében készültek.

A gyerekfilmeket és a PrimaTeen programját a görög Fokion Xenos animációs rendező, a szlovák-magyar Flóra Peťovská műfordító, a Csirimojó kiadó alapítója, valamint Rutkai Bori dalszerző, vizuális művész fogja zsűrizni. A gyerekekből álló PrimaKids zsűri tagjai idén a budaörsi Kesjár Csaba Általános Iskola diákjai lesznek, akik maguk is járatosak az animációs filmkészítésben.

A PrimaTeen programra iskolás csoportok jelentkezését is várják a szervezők a norababter@gmail.com címen. A PrimaTeent a szervezők a fesztivál után több budapesti és vidéki helyszínre is tervezik utaztatni, ezekre az alkalmakra intézményvezetők, pedagógusok is tudnak jelentkezni.

PrimaTeen időpontok:

Október 6. csütörtök

9:30 PRIMATEEN PROGRAM 1 (13-15 éveseknek) Peer Krisztinával / 1 óra vetítés, 45 perc beszélgetés / BABtér nagyterem 

11:30 PRIMATEEN PROGRAM 2 (16-18 éveseknek) Peer Krisztinával / 1 óra vetítés, 45 perc beszélgetés / BABtér nagyterem

A Primanima Facebook oldala az alábbi linken érhető el.

 

Forrás: Primanima Hungary

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Laurent Charbonnier & Michel Seydoux: A tölgy ‒ Az erdő szíve
Beszélgetés Hermann Zoltánnal, a KRE gyermek-és ifjúsági irodalom szak vezető oktatójával
Zöldebb könyvek – kortárs ifjúsági regények a környezettudatosságon innen és túl

Más művészeti ágakról

Interjú Fürjesi Csaba képzőművésszel Humánszinkron című tárlatáról, alkotói módszerről, művésztelepi életről és jövőbeni tervekről
Desiré Central Station 2022 – No Filter
Foci, vers, próza, gyerekirodalom


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés