bezár
 

irodalom

2022. 09. 30.
Tóbiás Krisztián kapja idén a FISZ Csáth Géza-díját
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Fiatal Írók Szövetsége hetedjére adja át a kitüntetést, a PesText Fesztivál keretében negyedik alkalommal. A Csáth Géza-díj a Fiatal Írók Szövetsége 2016-ban, kizárólag adományokból alapított irodalmi díja, melynek kuratóriumát a FISZ-tábor nulladik napjának mindenkori résztvevői alkotják. A Csáth Géza-díjat a FISZ 2022. október 1-jén, szombaton 21 órakor adja át Tóbiás Krisztiánnak a PesText Fesztivál keretében a Három Hollóban.

Az eseményen Kiss A. Kriszta mond laudációt. A díjat Pataki Viktor, a FISZ társelnöke adja át. A díjátadó után a fiatal irodalom kerül a középpontba, majd iamyank zenél. Ahogyan az eddigi években, úgy Tóbiás Krisztián is az Oltalom Karitatív Egyesületnek adományozta a díjjal járó jutalmat.

Tóbiás Krisztián (1978) költő munkássága rendkívül szerteágazó: szerkesztői és hiánypótló irodalomszervezői munkája is kiemelten elismerésre méltó. Tóbiás Krisztián már korábbi versesköteteivel is kivívta az irodalomkritika elismerését, a ver/sec-kel, a vasjanival, a Túliratokkal és a Wilkinson pengével. Kötetei közül a 2020-as A mikulás rakétája kapta az eddigi legtöbb figyelmet és recenziót. Bár a gyermekfőhős és/vagy gyermekelbeszélő nem újdonság a műfajban, a naivitásából eredő humor megjelenése különleges színezetet ad A mikulás rakétájának. A kilátástalanság könnyed, játékos hangvétellel való kombinációja teszi igazán intenzív olvasói élménnyé a könyvet. Tóbiás Krisztián szépírói tevékenységén túl is fáradhatatlan. A Tempevölgy kiadványai, illetve lapszámai az elmúlt években magas színvonalat és tudományos megbecsülést értek el. Fontos megemlíteni a számos tudományos konferenciát, amelyeknek helyet és keretet biztosítanak, legyen az kortárs vagy 19. századi irodalomról való társalgás; vagy akár említhetnénk az éppen most induló podcastsorozatot, és azt a rengeteg szakmai lehetőséget, amit fiatal szerzőknek és kutatóknak tudnak felajánlani.

Október elsején, szombaton sűrű program vár azokra, akik részt vesznek a Fiatal Írók Szövetsége és a PesText közös rendezvényén. A Fiatal Írók Szövetsége friss könyveiből Mosolygó Sára és Lelkes Botond olvasnak fel részleteket; György Alida, Kormányos Ákos és Lukács Flóra szövegei kerülnek terítékre. A programon Sonnet Mondal indiai költő is fellép, verseit eredetiben és Nagy Hajnal Csilla fordításában is hallhatja a közönség. Az írószervezet friss díjazottjáról sem feledkezik meg, hiszen az est repertoárját Tóbiás Krisztián írásai alapozzák meg.

Ezek után kerül sor iamyank koncertjére. iamyank műfaji határokat feszegető zenei világa az elektronikától a komolyzenéig utaztat világokon át. Az este folyamán az irodalom után a zene kerül főszerepbe, hiszen a színeit széles palettán kikeverő, progresszív dalszerző-producer ezúttal a Három Holló nagytermét tölti meg dallamaival. Az invenciózus zenész minden projektje egy-egy új zenei világot tár fel. Ennek példája legutóbbi, And We című lemeze is, melyet All Machines Will Fail néven, trió felállásban, Mohácsi Matyival és Kocsis Mátéval készítettek el.

A Csáth Géza-díjátadó programja itt érhető el, a PesText további eseményei pedig ezen a linken keresztül.

Az esemény a MISZJE (Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület) szervezésében a Petőfi Kulturális Ügynökség szakmai közreműködésével valósul meg.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél

Más művészeti ágakról

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés