bezár
 

zene

2022. 10. 08.
Átadták az Európai Polgár díjat a Polyphony Projekt számára
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Átadták az Európai Polgár díjat a Polyphony Projekt számára Átadták az Európai Parlament Európai Polgár díját, az ukrajnai zenei folklórral foglalkozó Polyphony Projekt számára. A díjat az alapító, Both Miklós előadóművész, zeneszerző, a Hagyományok Háza főigazgatója vette át pénteken, Budapesten.

Az elismerést a díjazott projekt felterjesztője, Hölvényi György európai parlamenti képviselője adta át. Mint hangsúlyozta, az elismeréssel fontos és jó ügyekre, kiemelkedő magyar életművekre tudják felhívni a figyelmet.

Elmondta, hogy Both Miklós a népzenegyűjtésben hiánypótló munkát végzett az utóbbi években. Erre a célra alapította és vezeti a Polyphony Programot, amely tökéletes példája, hogyan gazdagítja a népi kultúra és a népzene közös tudatunkat, hiszen Both Miklós évszázados múltra visszatekintő, hatalmas nemzeti kultúrhagyományt tesz elérhetővé a világ számára.

Hölvényi hangsúlyozta, hogy az Európai Unió fontosnak tartja a kulturális örökség védelmét. A Polyphony Projekt annak szellemében végzi feladatát, hogy Ukrajna kulturális kincseit megőrizze az utókornak. Ennek fontosságát most, az országot sújtó pusztítás láttán még inkább érezzük, miközben az Ukrajnában dúló háború új megvilágításba helyezte ezt a munkát. A gyűjtő utak már évekkel korábban megkezdődtek, az időközben kitört háború pedig megmutatta, hogy soha sem tudhatjuk, melyik az utolsó pillanat.

A gyűjtésben több nemzet szakértői vesznek részt, magyar, ukrán és francia muzsikusok együttműködésének köszönhetően jött létre a népzenei anyag. Az EU a Kreatív Európa program keretében már 2017-től támogatta a projektet - emelte ki Hölvényi György.

Sebő Ferenc, népzenekutató, dalszerző a díjazottat méltatva felidézte, hogy Both Miklós 2013-tól kezdett népzenét gyűjteni Ukrajnában. Kezdetben zenei inspirációt keresett saját művészeti munkája számára, majd egyre inkább rácsodálkozott az itt talált anyag, elsősorban a többszólamú énekek gazdagságára. 2016 körül kutatógárdát szervezett és korszerű hangtechnikai eszközökkel jó minőségű és nagy mennyiségű hangfelvételt készített az ukrán énekes népzenéről.

Kiemelte, hogy a vállalkozás sokrétű és sok célnak felel meg: miközben a kelet-európai énekes népzene eddig kevéssé ismert rétegét tárja fel, az összegyűjtött dallamokat mindenki számára elérhető módon teszik közzé a világhálón. Ezzel a világ szellemi kulturális örökségének gazdag, eleven hagyományát dokumentálja és teszi közkinccsé. Mindez illeszkedik Bartók, Kodály, Lajtha és Martin György szellemiségéhez.

Sebő beszámolt róla, hogy a digitális program olyan magas színvonalon rögzíti a többszólamú énekeket, hogy valamennyi szólam különválasztható és magában is meghallgatható, tanulmányozható.

Both elmondta, hogy az elmúlt hét évben csaknem 170 faluban dolgoztak. Ez nem pusztán kutatásról, adatrögzítésről szólt, hanem egy olyan vizuális nyelvet akartak létrehozni, amely által további történeteket tudnak elmondani. Visszaemlékezett, hogy amikor a Kreatív Európa támogatni kezdte a projektet, az már három éve zajlott, az alapkoncepció készen volt, kiemelve, hogy a külön területek, a film, a hangtechnika, a tudományos támogatás és az adatbázis-fejlesztés összeillesztése volt a projekt legizgalmasabb része.

Fotó: wikipedia.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Nils Frahm: Day
Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.
zene

Az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében

Más művészeti ágakról

Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés