bezár
 

zene

2022. 11. 04.
Ünnepi hangversenyt ad az 1956-os hősök és mártírok emlékére a MÁV Szimfonikus Zenekar
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ünnepi hangversenyt ad az 1956-os hősök és mártírok emlékére a MÁV Szimfonikus Zenekar szombaton: a nemzeti gyásznaphoz kapcsolódóan Beethoven emblematikus műve, az Egmont-nyitány, valamint az Eroica szimfónia hangzik el a Várkert Bazárban.

Beethoven Egmont-nyitánya az '56-os forradalom egyik szimbóluma - emlékeztetett a közleményben Farkas Róbert karmester. Felidézte, hogy október 23-án éjjel a forradalmárok a Parlament mellé telepített rádiós kocsiból közvetítették az eseményeket, és néhány hanglemezről bejátszottak a hangulathoz illő zenéket. A lemezek egyikén az Egmont-nyitány is rajta volt. Bár a forradalmi események alatt például a Bánk bánból is gyakran közvetített a rádió részleteket, mégis Beethoven Egmontja lett az a mű, amelyet a leggyakrabban játszottak le hangvétele és tematikája miatt.

Beethoven Goethe Egmont című drámájának kísérőzenéjeként írta a darabot 1809-ben. A történet középpontjában egy, a spanyol elnyomás ellen lázadó holland nemes története áll, aki szembeszállt a zsarnoksággal. II. Fülöp spanyol király ugyan elfogatta és kivégeztette Egmontot, halála azonban tiltakozássorozathoz, végül pedig Hollandia függetlenségéhez vezetett.

Az ünnepi hangversenyen felcsendül Beethoven III., Eroica szimfóniája is, amely néhány évvel az Egmont-nyitány előtt született. A mindenfajta elnyomást gyűlölő zeneszerző ezzel a művel Napóleon előtt szeretett volna tisztelegni, azonban a korábban a szabadságért küzdő Bonaparte időközben császárrá koronáztatta magát. Beethoven csalódása jeléül összetépte a partitúra ajánlást tartalmazó első oldalát, majd 1806-os megjelenésekor a cím már az volt, hogy "Sinfonia Eroica" - Hősi szimfónia egy nagy ember emlékének ünneplésére - olvasható a közleményben.

Mint Farkas Róbert rámutatott, a művek középpontjában a szabadság kérdésköre áll, és erős kifejezésmódjuk mellett ott van bennük Beethoven érzékenysége is, különösen az Eroica szimfónia második, gyászinduló tételében. Hangsúlyozta, hogy a művek megadják a lehetőséget a méltó megemlékezésre.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kivívott eredményeit a november 4-i szovjet invázió söpörte el. Magyarország kormánya 2013-ban döntött arról, hogy az emléknapot nemzeti gyásznappá nyilvánítja, amikor az '56-os szabadságharc mártírjaira és a megtorlás áldozataira emlékezik az ország.

A megemlékezéshez a szombati koncerttel csatlakozik a Várkert Bazár a MÁV Szimfonikus Zenekar együttműködésével.

Fotó: Várkert Bazár (Facebook)
 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Jakob Bro/Joe Lovano: Once Around The Room – A tribute to Paul Motian
Jean-Jacques Rousseau zeneszerzői munkássága
Interjú Vizin Viktóriával eltérő kulturális tapasztalatokról, a külföldre költözés fontos állomásairól


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés