bezár
 

art&design

2022. 12. 08.
Betlehem, ahol Jézus és a street art találkozik – Adventi Kiállítás A Deák17 Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Betlehem, ahol Jézus és a street art találkozik – Adventi Kiállítás A Deák17 Galériában A Deák17 Galéria és a Bethlehem Peace Center által meghirdetett pályázat és kiállítás célja, hogy közös gondolkodásra hívjon arról, mit is jelent számunkra ma Betlehem. Betlehem elsősorban természetesen a karácsonyról szól. Jézus születésének helyszíne. A betlehemi barlangistálló szimbolikus hely, egy kultikus pillanat díszlete, mely a Szent Család első közös óráinak adott otthont. Azonban Betlehem korántsem csak a karácsonyról szól: máig létező hely, egy multikulturális, élő város, ahol ókori romoktól kezdve, középkori keresztény templomokon és muszlim mecseteken át, hatalmas határzáró betonfalakig és híres, Banksy által festett street art alkotásokig sok minden található.

A Galéria a pályázatot ennek értelmében két témában hirdette meg, és a diákalkotók a betlehemi istállóra és a mai Betlehemre is reflektáltak. Sok alkotásban megjelenik a Szent Család és az Újszövetségből jól ismert történet, miszerint a mindenórás Szűz Mária és József számára nem akadt lakás Betlehem városában, és így került sor Jézus születésére egy egyszerű istállóban. Emellett a város 20-21. századi története is meglehetősen érdekes. Palesztin város Izraelben számtalan keresztény emlékkel. Idővel magas falat emeltek Betlehem köré, és csak a katonai ellenőrző pontokon keresztül lehet bejutni a városba. Ez a fal, az egykori berlini falhoz hasonlóan, számos utcaművészt megihletett – az elsők között Banksy-t, aki több helyen is otthagyta a kéznyomát. A város konfliktusokkal terhelt története és vallási, etnikai sokszínűség, illetve a béke témája is sok diákalkotót megihletett.

prae.hu

Betlehem tehát nem csak egy város, hanem egy szimbólum, egy jel, amin keresztül kapcsolódhatunk történelemhez, valláshoz, békéhez, és ami teret adhat saját vélemények, ötletek, gondolatok kifejezésére is. Ahogy tették azt azok a tehetséges diákok, akiknek munkáit büszkén mutatja be egyidejűleg a két testvérváros két intézménye, a Deák17 Galéria és a Bethlehem Peace Center. 

Betlehem, ahol Jézus és a street art találkozik 
A kiállítás december 7-én 17:00-kor Garami Gréta művészettörténész beszédével nyílik meg, és december 17-ig lesz látogatható keddtől péntekig 10:00-tól 18:00 óráig, illetve szombatonként 9:00-tól 13:00 óráig. További információ ezen a linken érhető el.
Helyszín: Deák17 • 1052 Budapest, Galéria Deák Ferenc utca 17.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
(Súlyosan elfogult vélemény)
A teremtett „képzelet” határtalansága

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés