bezár
 

film

2023. 01. 03.
Franciaországban tavaly visszatértek a nézők a mozikba
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Franciaországban tavaly visszatértek a nézők a mozikba Franciaországban tavaly visszatértek a nézők a mozikba: a több mint 152 millió megváltott jegy a koronavírus-járványt megelőző évek (2017–2019) látogatottsága háromnegyedének felel meg, ami világviszonylatban az egyik legjobb aránynak számít. Bár a legnézettebb filmek toplistáját továbbra is amerikai akciófilmek vezetik, tavaly először a francia filmek több nézőt vonzottak, mint az amerikaiak.

A francia Nemzeti Filmközpont (CNC) hétfőn közzétett adatai szerint 2022-ben 59,2 százalékkal többen váltottak jegyet a francia mozikba, mint 2021-ben, de még mindig 26,9 százalékkal kevesebben, mint 2017 és 2019 között, amikor az éves átlag 208 millió volt.

Ellentétben 2020-szal és 2021-gyel, tavaly már egyetlen mozi sem volt zárva a koronavírus-járvány miatt, de március közepéig még szigorú intézkedések voltak érvényben: csak oltási igazolással és maszkot viselve lehetett a vetítésekre beülni, a mozikban pedig tilos volt az étel- és az italárusítás, illetve -fogyasztás.

„Ez nagyon biztató eredmény egy egyelőre még rendkívüli helyzetben. Franciaország az egyik legjobb fejlődést produkálta a világon, korlátozottabb visszaeséssel az Egyesült Államokhoz, Dél-Koreához, Németországhoz, Spanyolországhoz vagy Olaszországhoz képest” – írja közleményében Dominique Boutonnat, a CNC elnöke.

A legnézettebb filmek listáját az amerikai akciófilmek vezetik: az Avatar: A víz útja című alkotást több mint 8 millióan, míg a Top Gun: Maverick című filmet 6,7 millióan látták. Harmadik helyre került a Minyonok: Gru színre lép című animációs kalandfilm, amelyre 3,9 millióan váltottak jegyet; a Jurassic World: Világuralom című kalandfilmet 3,5 millióan, a Fekete Párduc 2-t pedig 3,4 millióan nézték meg.

A francia filmek közül a Bazi nagy francia lagzik című vígjáték harmadik részét látták a legtöbben (2,4 millió), a 2015. november 13-i párizsi merényletsorozatról szóló November című thriller pedig 2,3 millió nézőt vonzott.

A CNC összesítése szerint tavaly francia filmekre ültek be a legtöbben – a nézők 40,9 százaléka –, megelőzve ezzel először az amerikai filmeket, amelyek a nézők 40,5 százalékát vonzották. 2017 és 2019 között a francia filmek piaci részesedése 37,2 százalék, az amerikaiaké több mint 50 százalék volt.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Jonathan Glazer: Érdekvédelmi terület
Interjú Vermes Dorkával az Árni című első nagyjátékfilmjéről
Az idei Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválról

Más művészeti ágakról

Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés