bezár
 

zene

2023. 01. 05.
BFZ évíndító: Mahler, Prokofjev és francia műsor
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
BFZ évíndító: Mahler, Prokofjev és francia műsor Mahler 9. szimfóniájával, Prokofjev-maratonnal és francia műsorral készül a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) az új év első hónapjaira.

Mint a BFZ csütörtöki közleményében írják, Gustav Mahler grandiózus 9. szimfóniáját a cseh-osztrák szerző sohasem hallhatta megszólalni. A mű, amely szabálytalan szívveréssel kezdődik, Fischer Iván zeneigazgató, karmester szerint egy végtelenül személyes búcsú az élettől.

„A zeneszerző hihetetlenül éretten és mesterien bánt a zenekari színekkel, így épített fel egy rendkívül összetett, elképesztően előremutató, látnoki szimfóniát. A furcsa szívverés olykor brutálisan megszakítja a zene áramlását, hogy aztán elvezessen minket a leggyönyörűségesebb és legtragikusabb befejezéshez, amit Mahler valaha komponált – fogalmaznak a közleményben.

 A Fesztiválzenekar január 19-től 21-ig három estén adja elő Mahler 9. szimfóniáját a Müpában; a művet Fischer Iván vezényli a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

Ugyanott lesz február 4-én a Prokofjev-maraton. A Müpa és a BFZ közös zenei rendezvényén a közönség hallhat szimfonikus mesét a Budapesti Vonósokkal; a MÁV Szimfonikusok Prokofjev legnépszerűbb, ötödik szimfóniáját játsszák; a Győri Szimfonikusok a szerző monumentális balettzenéjéből, a Rómeó és Júlia szvitváltozatából adnak elő részleteket; a Budafoki Dohnányi Zenekar többek között a Kizsé hadnagyot szólaltatja meg; a Pannon Filharmonikusok Balog József zongoraművésszel muzsikálnak együtt; a Fesztiválzenekar koncertjén pedig a Hamupipőke-szvitet hallhatja a közönség. Idén is kamarakoncertek és ingyenes programok teszik teljessé a Prokofjev-programot.

 A Fesztiválzenekar február 10-től 12-ig francia műsort ad a Müpában. A New York-i Mostly Mozart Festival és a Cincinnati Szimfonikus Zenekar zeneigazgatója, Louis Langrée a szintén francia zongoraművészt, Jean-Efflam Bavouzet-t hívta el szólistának. A koncerten Ravel gyermeki és komor-drámai arca is megmutatkozik. A Lúdanyó meséi elringatnak – bal kézre írt zongoraversenye dzsesszes, zaklatott ritmusaival egészen más világba visz. A szünet után Saint-Saëns utolsó szimfóniája szólal meg.

Az év elején a fentieken túl több telt házas programja is lesz a Fesztiválzenekarnak: barokk koncerteket adnak a Zeneakadémián, Kakaókoncerteket az együttes próbatermében, Midnight Music koncertet a Várkert Bazárban. Emellett egy igazi kuriózummal is készülnek: Bazsinka 60/30 címmel január 14-én (szintén a BFZ próbatermében) annak szentelnek koncertet, hogy Bazsinka József tubaművész harminc éve muzsikál a zenekarban és betöltötte 60. életévét.

A közlemény kitér arra, hogy a Budapesti Fesztiválzenekar két díjjal zárta a 2022-es évet: a holland Native DSD szavazásán az év albuma díj és a közönségdíj is a magyar együttesé lett a Bruckner 9. szimfóniájából készült felvételért.

 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Schubert NOW bejátszókoncert a BMC-ben
zene

Az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében

Más művészeti ágakról

Papageorgiu Andrea alkotásai a Barabás Villában
A legkülönbözőbb természetű titkok a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
John a Latinovitsban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés