bezár
 

színház

2023. 01. 06.
Szokatlan feldolgozásban mutatja be A kaukázusi krétakört a Nemzeti Színház
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szokatlan feldolgozásban mutatja be A kaukázusi krétakört a Nemzeti Színház A megszokottól eltérő feldolgozásban mutatja be Bertolt Brecht A kaukázusi krétakör című darabját szombaton a Nemzeti Színház.  

A georgiai színházi élet kiemelkedő alakja, Avtandil Varszimasvili rendezi az előadást, amelynek bemutatóját egy baleset miatt többször is elhalasztották – olvasható a színház csütörtöki közleményében, amely szerint Varszimasvili Brecht darabját a néző intellektusát megcélzó interpretációktól kissé eltérően érzelemdús és szenvedélyes előadásként képzelte el. A főbb szerepekben Katona Kinga, Bordás Roland, Trill Zsolt és Berettyán Sándor lép színpadra.

Szkéné színház

Mint felidézik, az Azdak szerepében látható Trill Zsolt a próbán részleges izomszakadást szenvedett, emiatt kétszer is el kellett halasztani a bemutatót. A színművész nem először találkozott a rendezővel, hiszen a Boccaccio Dekameronjából készült Sólyompecsenye című előadással Tbilisziben is vendégszerepelt a kilencvenes években.

„A mi előadásunk egyáltalán nem elidegenítő. Klasszikus songok sincsenek benne” – idézi a közlemény a színészt, aki hozzátette: Avtandil fiatalkorában látta a darabot Brecht rendezésében, és az neki nem tetszett. „Varszimasvili színházi világa egészen más” – hangsúlyozta Trill Zsolt.

Gruse szerepében Katona Kinga látható, akit szintén megfogott a rendezőnek a megszokott Brecht-interpretációktól eltérő, másfajta szemléletmódja. „Ha valamiben itt nem lesz hiány, akkor azok az érzelmek, a vér, a könnyek, a nevetés” – emelte ki a színésznő.

Hozzátette, hogy Avtandil Varszimasvili nagyon erős képekkel, elrajzolt gesztusokkal dolgozik, beemelte a georgiai zenét, a táncokat is az előadásba, ettől is újszerű az egész. Maga a szerep a MITEM-en látott német előadás kapcsán élt benne leginkább, amelyet a Berliner Ensemble mutatott be pár éve – árulta el Katona Kinga, hozzátéve:  „Az, hogy nemrég született meg a gyermekem, egyfelől segítette a szerep megformálását, hiszen az anyasághoz most nagyon konkrétan megélt kötődésem van. Játszani viszont sokkal nehezebb így, hiszen sokkal jobban belém hasítanak a mondatok.”

A közlemény idézi Avtandil Varszimasvilit is, aki kiemelte: „Nagyon emocionális előadás lesz. Ma olyan korban élünk, ami a szereteten kívül áll, akár a szeretetlenség korának is nevezhetjük, és mindannyiunkban él a nosztalgia a szeretet érzése iránt. Nagyon jó munka volt ez együtt" –állapította meg a rendező, aki a Tbilisziben működő Gribojedov Állami Színház művészeti vezetője is egyben.

Mint a közleményben rámutatnak, Brecht példázata a rendező hazájában játszódik ugyan, de a szerző számára ez csak egy egzotikus díszlet volt, ellenben Varszimasvilivel, aki hazáját nem egzotikus országként kezeli, és élénken él benne azoknak a polgárháborúknak az emléke, amelyeket átélt.

 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

John a Latinovitsban
Üvöltő szelek musical az Eötvös 10-ben
színház

HöKöm Project: Wándör Wumen és Szupermen
5x5: #szabadaPad – így telt a Ráday Utcai Színházi Találkozó első napja

Más művészeti ágakról

Jonathan Glazer: Érdekvédelmi terület
Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél
Papageorgiu Andrea alkotásai a Barabás Villában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés