bezár
 

zene

2023. 01. 12.
Japán turnéra indul az NFZ
Január 12. és január 23. között hat koncertet ad Tokióban, Fukuokában, Nagojában, Kamakurában és Oszakában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Japán turnéra indul az NFZ Az együttes MTI-hez eljuttatott keddi közleménye szerint valamennyi hangversenyt a zenekarhoz sok szálon kötődő Kobajasi Kenicsiró vezényli.

 A turné során felcsendül majd Beethoven Egmont-nyitánya, Bruch I. (g-moll) hegedűversenye, Beethoven V. (Esz-dúr) zongoraversenye, Dvorák IX. "Az Újvilágból" szimfóniája, valamint Csajkovszkij V. szimfóniája. Az előadások szólistái Szendzsu Marikó hegedűművésznő, Nakamicsi Ijukó és Fudzsita Mao zongoraművészek lesznek. A zenekar Tokióban a világ egyik legkiválóbb akusztikájú koncerttermében, a 2006 férőhelyes Suntory Hallban ad koncertet január 16-án és 17-én, majd január 18-án Fukuokában, másnap pedig Nagojában lép fel. Január 21-én Kamakurában folytatódik a sorozat, a hangversenykörút utolsó állomása pedig január 22-én Oszaka lesz.

A közleményben felidézik, hogy Kobajasi Kenicsiró nagyon sokat tanult a Nemzeti Filharmonikusok elődje, a Magyar Állami Hangversenyzenekar egykori vezető karmesterétől, Ferencsik Jánostól, segédkarmesteri szerepet is betöltött a mester mellett. Ferencsik halála után, 1987-ben kérték fel az együttes vezető karmesteri posztjára, ezt a pozíciót 1992-ig töltötte be, majd a zenekar örökös tiszteletbeli elnök-karnagya lett. A japán karmester 1994-ben megkapta a Magyar Köztársaság érdemrend középkereszt a csillaggal polgári tagozata kitüntetést, 2010-ben pedig a Magyar Kultúra Követe címet. A magyar közönség legközelebb február 10-én találkozhat a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral a Zeneakadémia nagytermében.
 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Tornyai Péter válaszol
Jakob Bro/Joe Lovano: Once Around The Room – A tribute to Paul Motian

Más művészeti ágakról

Dubinyák Réka: Ali, a magyar jezidi
Steven Spielberg: A Fabelman család
Andrei Kutsila Amikor a virágok nem hallgatnak című filmje a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Keresztes Szent János: Vers az isteniről című írása kapcsán – fordította Takács Zsuzsa


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés