bezár
 

film

2023. 01. 17.
A magyar kultúra napja: filmvetítés az Urániában
Kortárs magyar filmek egész nap
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A magyar kultúra napján, január 22-én reggeltől estig kortárs magyar filmekkel és kedvezményes jegyárral várja a közönséget az Uránia Nemzeti Filmszínház.

Az elmúlt másfél évben bemutatott tizennyolc magyar alkotás, köztük számos első- és második filmes rendezés is látható lesz vasárnap. A fesztiváldíjas munkák és közönségsikert aratott játékfilmek mellett animáció, dokumentumfilm és természetfilm is szerepel a programban.


A vetítéssorozatot a Frici&Aranka című film nyitja, amely Karinthy Frigyes és Böhm Aranka viharos házasságát meséli el Tóth Tamás rendezésében, Szecsanov Martin operatőri munkájával.                                                                                    

Hangulatában ehhez hasonló, kosztümös produkció Pacskovszky József legújabb irodalmi adaptációja, a Herczeg Ferenc sikerdarabjából rendezett Kék róka című romantikus vígjáték.

A vetítésen az Arany János elbeszélő költeményét adaptáló Toldi - A moziváltozat is látható lesz. Ez Jankovics Marcell utolsó animációs munkája, amelyet Csákovics Lajos jegyez társrendezőként.

Hasonló családi programot kínál Török Zoltán Vadlovak - Hortobágyi mese című természetfilmje.

A sport világa iránt érdeklődők megnézhetik a Katinka című sportdokumentumfilmet, amelyet Pálinkás Norbert Hosszú Katinka úszónőről forgatott, vagy választhatják Csuja Lászó és Nemes Anna Szelíd című játékfilmét is, főszerepben Csonka Eszter testépítő bajnokkal.

A vígjátékok kedvelőit a Rohonyi Gábor és Vékes Csaba rendezte Szia, Életem! című film várja, valamint Madarász Isti Átjáróház című hullaházi fekete komédiája, és a '80-as évek érett gulyáskommunizmusában játszódó retro vígjáték, a Nyugati nyaralás Tiszeker Dánieltől és Lévai Balázstól.

A taxisblokádot dolgozta fel játékfilmjében a Tősér Ádám rendezte Blokád. Fazakas Péter krimije, A játszma, a hatvanas évekbe repíti vissza nézőit.

Az első és második filmes fiatal alkotók munkái közül megtekinthető lesz Kárpáti György Mór aktuális premierfilmje, a Jövő nyár, amely fiatalok gyászmunkájáról beszél dokumentarista stílusban. Látható lesz Kerékgyártó Yvonne Együtt kezdtük című alkotása vagy Baranyi Benő Zanox - Kockázatok és mellékhatások című vígjátéka is.

Az új magyar rendezőgeneráció munkáiból látható lesz Bernáth Szilárd Larry című szociotörténete, Csoma Sándor Magasságok és mélységek című játékfilmje Erőss Zsolt hegymászóról és feleségéről, továbbá Grosan Cristina Hétköznapi kudarcok című alkotása is.

Megtekinthető lesz Szilágyi Fanni Veszélyes lehet a fagyi című romantikus vígjátéka is.

A képek forrása: https://urania-nf.hu/

 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész
Hayao Miyazaki: A fiú és a szürke gém

Más művészeti ágakról

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés