bezár
 

zene

2023. 03. 13.
Farkas Gábor zongoraművész szólóestje és lemezbemutatója
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Farkas Gábor zongoraművész szólóestje és lemezbemutatója A Zeneakadémia nagytermében ad szólóestet Farkas Gábor április 2-án. A zongoraművész Chopin műveiből új lemezt készített, amelyet május 10-én mutat be a Müpában-írja az MTI.

Farkas Gábor februári és március eleji Japánban tartott koncertjeit és kurzusait követően lép fel ismét Magyarországon. Április eleji fővárosi szólóestjét megelőzően március 26-án Debrecenben, 28-án Szegeden lép fel.

Mint írták, zeneakadémiai estjével Farkas Gábor arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy Liszt Ferenc bizonyos művei milyen hatással voltak a későbbi zeneszerző óriásokra, az impresszionistákra. Műsoron lesznek Bach, Schubert, Liszt, Ravel és Debussy művei.

Legújabb albuma áprilisban jelenik meg, ezen Chopin mindkét zongoraversenyének (e-moll és f-moll) felvétele hallható lesz a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának közreműködésével, Vásáry Tamás vezényletével. A művész régóta kötődik a zenekarhoz, 2003-ban megnyerte a Magyar Rádió nemzetközi versenyét. Érdekesség, hogy Farkas Gábor mestere, Vásáry Tamás, aki idén lesz 90 esztendős, szintén nemzetközileg elismert Chopin-előadó.

Az új Chopin-CD bemutatója május 10-én lesz a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, ahol a koncert előtt pódiumbeszélgetést tartanak Farkas Gáborral és Vásáry Tamással, utána pedig mindkét művész dedikálja az új albumot.

Az idei év másik fő programsorozata májustól decemberig tart: Rahmanyinov születésének 150. évfordulóját ünnepli a zenei világ, és ebből az alkalomból Farkas Gábor a tervek szerint eljátssza Rahmanyinov mind az öt zongoraversenyét, mindegyiket más zenekarral, más helyszínen (Budapesten kívül vidéki koncerttermekben is).

Farkas Gábor 1981-ben született Ózdon, a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián 2005-ben diplomázott. Doktori fokozatát is itt szerezte 2014-ben, két konzulense Vásáry Tamás és Kocsis Zoltán volt. 2000-ben a Baden bei Wienben rendezett Bartók Béla zongoraverseny győztese lett, 2009-ben megnyerte a weimari Nemzetközi Liszt Zongoraversenyt, 2015-ben a New York Concert Artist & Associates által kiírt verseny fődíját; utóbbinak köszönhetően 2016-ban New Yorkban, a Carnegie Hall-ban léphetett fel.

2008-ban Junior Prima díjat, 2009-ben Gundel Művészeti díjat, 2012 márciusában Liszt-díjat kapott. Az utóbbi években a legrangosabb koncerttermekben játszott, például a Lincoln Centerben, a velencei Teatro la Fenicében, a berlini Konzerthausban, a madridi Auditorio Nacional de Musicában, a pekingi NCPA Concert Hallban, a Seoul Art Centerben, a sanghaji Oriental Art Centerben és a Tokyo Bunka Kaikanban. Állandó fellépője a legkiemelkedőbb nemzetközi fesztiváloknak.

Első albuma már a Warner Classics gondozásában jelent meg An Evening with Liszt címmel 2008-ban - a Franz Liszt International Society neki ítélte az év legjobb Liszt-felvétele elismerést. Második albuma 2011-ben a Liszt-év nyitókoncertjének élő lemezfelvétele volt Kocsis Zoltánnal és a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral, szintén a londoni Warner Classics gondozásában. 2017-es szólóalbumát (szintén Liszt műveiből) a Steinway & Sons Records adta ki, ugyanebben az évben megjelent Schumann-albuma a Hungaroton, Farkas Ferenc Piano Concertino című művének felvétele a Toccata Classics (London) gondozásában jelent meg. Készített felvételeket a Brilliant Classics számára is.

2017-ben a Steinway Artist címet kapta, elfogadta állandó professzori kinevezését a Tokyo College of Musicban, amelynek első európai és egyben legfiatalabb mestere lett. 2019-ben Japánban elnyerte az év hangversenyéért járó Aoyama Music Award-ot. A 2020/21-es tanév óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének vezetője, ő irányítja a doktori iskola billentyűs és akkordikus alprogramját is. A 2022-ben általa életre hívott Távol-Keleti Komolyzenei Fesztivál művészeti vezetője.

Fotó: Zeneakadémia

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
A Bélaműhely koncertje a pécsi Szabadkikötőben

Más művészeti ágakról

Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett
George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés