bezár
 

irodalom

2023. 03. 13.
Elhunyt Dragoslav Mihailovic író
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elhunyt Dragoslav Mihailovic író Elhunyt Dragoslav Mihailovic szerb író, akit a munkatáborokban töltött élményei alapján írt Goli otok című dokumentumregénye miatt a szerb Szolzsenyicinként is emlegettek-írja az MTI.

A szerbiai közszolgálati televízió (RTS) vasárnapi beszámolója szerint a többször kitüntetett és díjazott írót, aki a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia tagja is volt, 93 éves korában Belgrádban érte a halál.

Legismertebb regényét, az 1968-ban kiadott, Mikor virágzott a tök című művet tizenhárom nyelvre, közöttük magyarra is lefordították, és jelenleg a szerbiai középiskolákban kötelező olvasmányként szerepel. A nemzetközi közönség emellett a Goli otok című regénysorozatát tartja számon, amelyben öt köteten át ír a Josip Broz Tito kényszermunkatáborában eltöltött tizenöt hónapról.

Kilenc regénye mellett novellákat és színdarabokat írt, regényeit színpadra alkalmazták és megfilmesítették. Jelentős hatást gyakorolt a szerb irodalmi életre, karaktereit számos alkalommal idézik, az országos hírnevet az átlagemberről, a jugoszláv kisemberről szóló történetei hozták meg számára.

Fotó: Goodreads

 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Hegyi Balázs: Bárhol, magaddal, Képmás Kiadó, Prae Kiadó, Budapest, 2023
Márton Evelin: Farkashab, Lector kiadó, Marosvásárhely, 2022.
A Felhajtóerő című kötet bemutatójáról

Más művészeti ágakról

Kiki Kogelnik: Now is the Time – retrospektív kiállítás a Bank Austria Kunstforumban
Elizabeth Banks: Kokainmedve


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés