bezár
 

zene

2023. 03. 21.
Szláv szezont hirdetett 140. évadára a Magyar Állami Operaház
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szláv szezont hirdetett 140. évadára a Magyar Állami Operaház Szláv szezont hirdetett meg 2023/2024-re, 140. évadára a Magyar Állami Operaház. A tizennégy premiert tartalmazó műsorban összesen negyven olyan mű lesz repertoáron, amely valamilyen formában kötődik a szláv kultúrához.

Műsoron lesz többek között a Ruszalka és a Borisz Godunov, koncertszerű előadáson lép fel Plácido Domingo és Anna Netrebko, az Opera Zenekar döntően szláv szerzők műveiből állítja össze koncertprogramját - sorolta Ókovács Szilveszter, az intézmény főigazgatója kedden az Eiffel Műhelyházban tartott sajtótájékoztatón.

A Színházi Olimpia részeként az évadot 2023. szeptember 9-én és 10-én két külföldi vendégjáték nyitja az Operaházban: a berlini Komische Oper és a Zürichi Operaház koprodukciójában Mozart Cosí fan tuttéja, a Kassai Állami Opera előadásában Szymanowski Roger király című operája szerepel műsoron.

A Magyar Állami Operaház története során először tűzi műsorára saját produkcióban Dvorák Ruszalka című operáját. A művet Szikora János rendezésében, Kesselyák Gergely vezényletével 2024. január 27-től játssza cseh nyelven az Operaház. Mozart Don Giovanni című operáját jövő márciustól Budapesten is megismerheti a közönség Claus Guth német rendező 2008-as színrevitelében. Bretz Gáborral a főszerepben tűzi műsorára az Opera Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely először lesz hallható Magyarországon az ősváltozatban.

Az Eiffel Műhelyház két magyar ősbemutatót tart. "Az évad egyik szenzációja lehet a világhírű magyar zeneszerző, Eötvös Péter az Opera megrendelésére írt első magyar nyelvű operája, a Valuska, amely Krasznahorkai László Az ellenállás melankóliája című regényét adaptálja színpadra. A december 2-tól látható előadást a szerző dirigálja, Haja Zsolt címszereplésével Varga Bence állítja színpadra" - emelte ki a főigazgató. Szintén decemberben mutatják be a Jézus születését elmulasztó negyedik napkeleti bölcs történetét feldolgozó Artaban című adventi szeánszot, Selmeczi György művét. A produkció érdekessége, hogy az előadást a közönség bekötött szemmel, nyugágyakban ülve hallgathatja meg.

Auber Fra Diavolo című vígoperáját Szinetár Miklós viszi színre: a rendezőnek hetven évvel korábban ez volt az első rendezése az Opera berkeiben. Az évad jövő nyári bemutatójaként az Opera Rossini A sevillai borbély című vígoperáját újítja fel a Margitszigeti Színházban, Káel Csaba 2016-os rendezésében.

A nemzetközi hírű előadók közül Plácido Domingo először lép fel koncertszerű előadásban az Operaházban: december 4-én és 8-án a Nabucco címszerepét énekli. Anna Netrebko és Yusif Eyvazov ugyancsak hangversenyszerű előadásban lép a közönség elé Verdi A trubadúr című operájának főszerepeiben jövő februárban az Eiffel Műhelyház Mozdonycsarnokában. Folytatódik az operaházi Sztárestek zongorával című sorozat Kristíne Opolais, Piotr Beczala, Olga Peretyatko, Ferruccio Furlanetto és Lisette Oropesa fellépésével, míg Príma Donnák címmel Kossuth-díjas operadívák tartanak gálaesteket.

"Az Andrássy úti dalszínházban jövőre várhatóan tizenkét hónapon át folyamatosan láthatók lesznek előadások, 1896 óta először. A szláv szezon keretében az operaházi repertoárelőadások közt szerepel Csajkovszkij Pikk dáma és Prokofjev Háború és béke című operája, magyar művészek előadásában látható Wagner Ring-tetralógiája" - mondta Ókovács Szilveszter.

Képek forrása: opera.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023
Az UMZE kamaraegyüttesének pécsi koncertjéről
The Underground Jazz Scene in Budapest Today: an Adventurous Introduction (Inverted Spectrum Records 2023)

Más művészeti ágakról

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Csáki László: Kék Pelikan
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés