bezár
 

színház

2023. 03. 27.
Ma van a színház világnapja
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Számos programmal várják az érdeklődőket különböző színházak. A színházi ünnep alkalmából az előadások előtt felolvassák a világnap nemzetközi üzenetét, amelyet az idén Samiha Ayoub egyiptomi színésznő írt - közölte az MTI.

A színházi világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) közgyűlésének határozata alapján 1962 óta tartják meg március 27-én a Párizsban működő Nemzetek Színházának 1957-ben megtartott évadnyitójának emlékére.

Szkéné színház

Az ITI minden évben a színházi világ egy jelentős személyiségét kéri fel, hogy fogalmazza meg üzenetét a művészek és a közönség számára. Legelőször Jean Cocteau szövege hangzott el 1962-ben több mint húsz ország színpadain. 
"Arra hívlak titeket, hogy álljunk össze mindannyian, kéz a kézben és vállvetve, engedjük szabadjára a hangunkat, ahogy a színpadon szoktuk, hogy felébresszük a világ lelkiismeretét és megkeressük magunkban az ember elveszett lényegét. A szabad, toleráns, szerető, együttérző, gyengéd és elfogadó embert. Utasítsuk el a brutalitás, a rasszizmus, a véres konfliktusok, az egyoldalú gondolkodás és szélsőségesség aljas képeit" - fogalmazza Samiha Ayoub egyiptomi színésznő.

A magyar színház nemzetközi elismertetéséért és megismertetéséért odaítélt Hevesi Sándor-díjat pedig idén Büki Dóra, Juronics Tamás és Veress Anna kapja, amelyet a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) Magyar Központja minden évben a színházi világnap alkalmából oszt ki.

A Bajor Gizi Színészmúzeumban a színházi világnap alkalmából 15 órától múzeumi teadélutánt tartanak, amelynek vendége Saly Noémi művelődéstörténész lesz, a beszélgetésen pedig kávéházi történeteket idéznek fel. 

A Jurányi Inkubátorházban Függetlenül egymással címmel beszélgetéseket tartanak a független struktúrákról. A 9 órától 17 óráig tartó online esemény első, Ikonikus színházcsinálók a független szektorban című programjának résztvevője Bodó Viktor, Mundruczó Kornél, Pintér Béla és Schilling Árpád.

Válaszol a Jurányi: Miért szeretünk színházban dolgozni?

A Szegedi Nemzeti Színház, a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház kulisszajárást szervez.

kiemelt kép forrása: Samiha Ayoub (Fotó: Jurnarul)
kép a leadben: Táp Színház a Vígszínházban

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban
színház

Shakespeare: Vízkereszt, vagy bánom is én a József Attila Színházban
Loupe Színházi Társulás: Bármi lehetséges, ha elég erősen gondolsz rá

Más művészeti ágakról

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés