bezár
 

art&design

2023. 05. 08.
Új kiállítás a Budapest Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Május 11-én 18 órakor tartják Az erőszakról című kiállítás megnyitóját a Budapest Galériában. A nemzetközi csoportos kiállítás női és queer pozíciókból mutat be erőszakkal kapcsolatos tapasztalatokat, társadalmi viselkedések forgatókönyveit, az erőszak vizuális és politikai toposzait.

A háborús szexuális bűncselekmények témája hosszú ideig tabunak számított, pedig a világháborúk során rengetegen estek áldozatául brutalitásának. Az orosz-ukrán háború aktualizálta a traumatikus veszteségeket, a kiszolgáltatottságot, környezetpusztítást, ugyanakkor megmutatta a tágabb társadalmi szolidaritás erejét. 2024 folyamán avatják fel Háborúban megerőszakolt nők emlékművét, a projekt pedig előkészítésképp rendezi meg ezt a kiállítást.

Az erőszak összetett és rendszerszintű jelenségének, működésének árnyalt vizsgálata nem csupán a növekvő számú fegyveres konfliktuszónában megtapasztalt erőszak, de a patriarchális hatalmi struktúrák egyenlőtlenségei, az LMBTQI+ embereket érő diszkrimináció, a testi autonómiáért, az egyenlőségért és a reproduktív egészségért folyó küzdelmek, valamint a családon belüli erőszak terjedése okán is alapvető. Egymás mellé kerülnek a bántalmazás, a félelemkeltés és a szorongás állapotainak, csapdahelyzeteinek bonyolult mintáit elvontabban megközelítő munkák és az ukrán helyzetre, a mindent átható erőszakra adott zsigeri reakciók naplószerű rögzítései.

Több művész foglalkozik a régiós közelmúlt, a délszláv háború mindmáig élő traumáival. Az archívumokból is építkező, tényfeltáró kutatások a kollektív emlékezet politikai-ideológiai manipulációját, az etnikai alapú erőszak és a kollektív felelősség kérdéseit tágabb társadalmi viszonyrendszerekben vizsgálják. Jelen vannak lengyel, ír és dél-amerikai társadalmi és testpolitikai mozgalmak művészi reprezentációi, melyek újraírják a szolidaritás és a cselekvőképesség stratégiáit.

A kiállítást kísérik művészekkel, civil szervezetekkel és emberi jogi aktivistákkal közösen kialakított edukációs programok, különböző korosztályokat és társadalmi helyzetű embereket megszólító beszélgetések, előadások, vezetések és workshopok.

Kiállító művészek:
Kateryna Aliinyk, Artists’ Campaign to Repeal the Eighth Amendment, Rachel Fallon, Olia Fedorova, Jelena Jureša, Elektra KB, Hristina Ivanoska, Lóránt Anikó (1977-2020), Milica Tomić, Trapp Dominika, Selma Selman, Anna Zvyagintseva

Kurátor: Páldi Lívia művészettörténész

A kiállítás 2023. május 12. és 2023. július 30. között tekinthető meg.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Beszélgetés Majoros Áron Zsolt szobrászművésszel
Kiki Kogelnik: Now is the Time – retrospektív kiállítás a Bank Austria Kunstforumban
art&design

Rabóczky Judit Rita kiállítása a B32-ben

Más művészeti ágakról

A Viszek egy szívet című antológiáról, Pagony, 2023
Helga Flatland, Malte Persson és Lilja Sigurðardóttir a PesText Nordicon
Beszélgetés Berta Ádám mesekönyve kapcsán a Margón


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés