bezár
 

film

2023. 05. 19.
A Magyar Mozgókép Fesztivál idei életműdíjasai
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Magyar Mozgókép Fesztivál idei életműdíjasai A Magyar Mozgókép Fesztivál idén Esztergályos Cecília színésznő, táncművész, Mészáros Márta rendező, Reviczky Gábor színművész, Romwalter Béla (Richy) producer és Ternovszky Béla rajzfilmrendező kiemelkedő pályáját méltatja életműdíjjal - tájékoztatták a szervezők az MTI-t csütörtökön.

Az ünnepélyes díjátadót a Magyar Mozgókép Fesztivál keretében, június 9-én tartják Balatonfüreden.

A június 7. és 10. között Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban megrendezendő filmes mustrán az életműdíjasokhoz kapcsolódóan többek között olyan klasszikusokat láthat majd a közönség, mint a Meteo, az Eltávozott nap vagy a Macskafogó - áll a közleményben.

Az idén 80. születésnapját ünneplő Esztergályos Cecília Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, táncművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Több mint ötvenéves pályafutása során közel kétszáz filmben és színházi darabban játszott, köztük olyan emlékezetes alkotásokban, mint az Álmodozások kora, az  Ajándék ez a nap, a BUÉK, vagy a Boldog születésnapot, Marilyn!. A fesztiválon Monory Mész András ritkán vetített, 1989-es Meteo című kultfilmjében, valamint Szabó István Te című felejthetetlen lírai filmetűdjében láthatja őt a közönség június 10-én 11 órakor a veszprémi Hangvillában.

Mészáros Márta Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendező, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével kitüntetett érdemes művész, a magyar mozgókép mestere, ő az első jelentős magyar női rendező, filmjei többségében is női sorsokat mutatott be. 1975-ben az Örökbefogadásért elnyerte az Arany Medvét a Berlinalén a keleti blokk művészei közül elsőként, egyben első női rendezőként. A Kilenc hónap és a Napló gyermekeimnek című filmjeit Cannes-ban díjazták, utóbbi nagydíjas lett, a Napló szerelmeimnek-ért pedig megkapta az Ezüst Medvét. Eltávozott nap című 1968-as filmjét Kovács Katival a főszerepben június 7-én 15 órakor az Expresszóban vetítik.

Reviczky Gábor a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész. Népszerűségét filmes szerepeinek is köszönheti, emlékezetes alakítást nyújtott többek közt a Zimmer Feriben, a Csinibabában és az Üvegtigris-filmekben, de sokan kedvelik Robert De Niro, Jack Nicholson vagy Clint Eastwood magyar hangjaként. A fesztivál három friss filmjének vetítésével tiszteleg előtte: a Hadik június 8-án 20.30-kor a Hangvillában, Az énekesnő június 10-én 15.30-kor a Fotonban, az Akik hazára voksoltak pedig június 10-én 21.30-kor szintén a Fotonban lesz látható.

Romwalter Béla fővilágosító, producer dolgozott többek közt Jancsó Miklóssal, Makk Károllyal, Sándor Pállal és Szinetár Miklóssal. 1991-ben az amerikai HBO koprodukciójában készülő Sztálin forgatásán ismerkedett meg az Oscar-díjas Zsigmond Vilmossal, majd 1992-ben közösen alapították meg a Sparks céget, amely világítástechnikai szolgáltatásban és kamerakölcsönzésben máig piacvezetőnek számít, és immár a fővilágosítók képzésében is részt vesz. A fesztiválon a világhírű operatőr fényképészi munkásságát mutatja be Szakonyi Noémi Veronika Fényképezte Vilmos Zsigmond című filmje, amelynek producere Romwalter Béla. A közönség június 9-én 21.15-kor a veszprémi Expresszóban láthatja ezt a nagyon ritkán vetített alkotást.

Az idén 80 éves Ternovszky Béla Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, érdemes művész. Első saját rövidfilmje, a Modern edzésmódszerek számos hazai és nemzetközi fesztiváldíjat nyert, és június 10-én 20 órakor Balatonalmádiban, a Wesselényi Strandon a Tartsunk kutyát című alkotással együtt lesz látható. Ternovszky Béla nevéhez olyan közkedvelt sorozatok fűződnek, mint a Mézga család, a Kérem a következőt! és a Gusztáv, de ő rendezte a kultikus Macskafogót is, amelyet világszerte nagy sikerrel vetítettek.

A fesztivál részletes programja, valamint további információk a www.mozgokepfesztival.hu internetes oldalon találhatók.

Fotó: mozgokepfesztival.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Jonathan Glazer: Érdekvédelmi terület
Mehran Tamadon: Ahol nincs isten & Legrosszabb ellenségem
Az Arcok visszapillantóban és a Kiáltvány a gyerekekért a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Martin Scorsese: Megfojtott virágok

Más művészeti ágakról

Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét
A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről
art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban
(Nép)mesék és kisebbségi diskurzusok Szegeden


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés