bezár
 

film

2023. 05. 27.
Kiosztották a IX. Nemzetközi Természet és Környezetvédelmi Filmfesztivál díjait
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ebben az évben május 19. és 21. között rendezték meg a IX. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Filmfesztivált. A rendezvény második napján adták át a Nemzetközi Természet és Környezetvédelmi-, valamint a Kárpát-medence Természeti Értékei szekciók díjait.

A nemzetközi szekcióban három kategóriában hirdettek nyertest. Az egészestés természetfilmek első helyezettje a Kaktusz Hotel (Cactus Hotel), Yann Sochaczewski alkotása lett. Filmje a kaktuszok biodiverzitásban betöltött szerepét mutatja be látványos képsorokkal. A rövidfilmek versenyében a Véres hagyomány – Egyetértünk, hogy nem értünk egyet (Bloody tradition – Agree to Disagree) győzött. A mű szereplői egy Feröer-szigeteken élő apa és fia, akik a helyi hagyomány – delfinek lemészárlása – kapcsán folytonos vitában állnak egymással. A rajz és animációs film kategóriában a díjnyertes a Chimborazo című film lett, amelynek rendezője Keila Cepeda volt. Főszereplője, Baltazar naponta órákat gyalogol el a veszélyes vulkánhoz, hogy onnan jeget hozzon, amelyet a közeli városban ad el.

A diákfotó-pályázat Általános természetfotó kategóriáját Cirkos Sebestyén, a gödöllői Török Ignác Gimnázium tanulója nyerte, míg az Ember és víz szekció első helyezettje Kártyás Gergő, a körmendi Kölcsey Gimnázium hallgatója kapta.

A Kárpát-medence Természeti Értékei szekcióban a hosszú filmek kategóriában Szendőfi Balázs Volt egyszer egy vadvízország című alkotása győzött. Ebben a szegmensben a rövidfilmek között első lett a Balatoni bebírók – Inváziós fajok a tó vízrendszerében. A Third Eye elnevezésű külön kategória az amatőr alkotók versenye. Itt a török E. Kemal Mert filmje, Az emberiség tanúja (My witness is humanity) nyert.

A kategóriadíjak után kiosztották a fesztivál különdíjait is. A Kék Bolygó díjat a Rejtett világ: a vadvizek története című hazai produkció nyerte. A Víz-hangok különdíjat, amelyet szintén a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány ajánlott fel, A turizmus árnyoldala című filmje kapta. Az M/5 különdíját a filmfesztivál legfiatalabb alkotója, a középiskolás Kriska Ferenc kapta Jeges sodrásban című munkájáért.

A hódok a városban a Gödöllői Királyi Kastély kitüntetését nyerte el. Idén a Szendőfi Balázs vehette át a Rockenbauer Pál emlékdíjat. A National Geographic három különdíjat is átadott, amelyeket Uwe Müller és Aner Etxebarria kaptak Kopp, kopp – Egy harkály világa és JOY című filmjeikért, valamint az EKKE Egri Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium mozgókép szakos hallgatói és Nyerges Adrienn szaktanár A természet metamorfózisa című kollektív munkájukért. A versenyfilmek Klíma különdíját az Egy forróbb világban (In a hotter World) rendezője, Abdullah Khan kapta. A filmbéli pakisztáni sivatagi táj az emberiség legsötétebb jövőjének képeit vetíti elénk.

Forrás: Nemzetközi Természet és Környezetvédelmi Filmfesztivál

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Denis Villeneuve: Dűne – Második rész
A legkülönbözőbb természetű titkok a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Interjú Dér Asiával a Nem halok meg című filmje kapcsán

Más művészeti ágakról

gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés