bezár
 

irodalom

2023. 05. 25.
Asztúria hercegnője-díj
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Asztúria hercegnője-díj Murakami Haruki japán író nyerte ebben az évben irodalom kategóriában a spanyol Nobelnek is nevezett Asztúria hercegnője-díjat.

A közzétett méltatásban a 74 éves japán szerzőt a döntőbizottság a kortárs irodalom hosszútávfutójának nevezte, akinek hangja nagyon különböző generációkhoz jutott el.

A bizottság kiemelte Murakami művészetének egyediségét és egyetemességét, képességét arra, hogy ambiciózus és innovatív narratívában ötvözze a japán hagyományokat a nyugati kultúrával, miközben korunk olyan fontos jelenségeivel és konfliktusaival foglalkozik, mint például a magány vagy az egzisztenciális válság.

A Nobel-díj örök várományosának számító, kiotói születésű Murakami Haruki első regénye, a Hallgassd a szél dalát! 1979-ben jelent meg. A nemzetközi áttörést a Norvég erdő című, 1987-ben kiadott regénye hozta el számára.

Eddig publikált 19 könyvét a világ mintegy 50 nyelvére fordították le, legutóbbi műve, a The City and Its Uncertain Wall egy hónapja jelent meg.

Japán nyelven az ő fordításában olvashatók a többi közt F. Scott Fitzgerald, Raymond Carver és Truman Capote művei.

Az Asztúria hercegnője-díjat minden évben nyolc kategóriában ítélik oda. Az eddigi díjazottak idén: Eliud Kipchoge kenyai atléta sport kategóriában, Hélene Carrere d´Encausse francia történész társadalomtudományok kategóriában, Nuccio Ordine olasz filozófus kommunikáció és humán tudományok kategóriában, valamint Meryl Streep amerikai színésznő művészet kategóriában.

A díjat hagyományosan októberben adják át ünnepélyes keretek között a spanyol királyi család jelenlétében Oviedóban. A díjazottak a világhírű Joan Miró szobrát és 50 ezer eurós (18,7 millió forint) pénzjutalmat kapnak az elismerés mellé.

Kép forrása: harukimurakami.com

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Márton Ágnes drámakötetét
Interjú Láng Orsolyával az animációról, a magyarországi és az erdélyi művészeti élet kapcsolatáról

Más művészeti ágakról

Závorszky-Simon Márton képei a Vízivárosi Galériában
Interjú Vermes Dorkával az Árni című első nagyjátékfilmjéről
gyerek

Már lehet nevezni a Pagony Kiadó gyerekirodalmi és illusztrációs pályázatára
Üvöltő szelek musical az Eötvös 10-ben


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés