bezár
 

irodalom

2023. 06. 06.
Bemutatták a Petri-interjúkötetet
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bemutatták a Petri-interjúkötetet Petri György különbözése címmel teljes terjedelmében eddig még sosem publikált Petri-interjúkötet jelent meg a Kertész Imre Intézet gondozásában, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány (KKETTK Alapítvány) és a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) közös kiadásában.

A Kertész Imre Intézet aktuális és különleges kötet kiadásában működött együtt a KKETTK Alapítvánnyal és a PIM-mel - hangsúlyozta a könyv hétfői budapesti bemutatóján az intézet programigazgatója.

Szabó Tamás hozzáfűzte: Petri a kötetben éleslátóan mutatja be a hetvenes-nyolcvanas évek irodalmi világát, de az interjúkból kirajzolódó társadalmi háttér talán még jelentősebb.

Szabó Tamás elmondása szerint a most megjelent kötet Tasi József irodalomtörténész Petri Györggyel készített, teljes terjedelemben eddig még soha nem publikált életútinterjújának szerkesztett változatát tartalmazza, terjedelmes jegyzetanyaggal és válogatott életrajzi mutatóval kiegészítve.

A frissen megjelent kiadványról szóló beszélgetés során Ugron Zsolna író, a Kertész Imre Intézet művészeti igazgatója kiemelte: az interjúkötetből jól meg lehet érteni a kortárs irodalmi életet, sőt a kortárs közéletet is.

Fenyvesi Ottó költő, író, képzőművész, az egykor Petri verseit is közlő, újvidéki Új Symposion folyóirat korabeli szerkesztője úgy vélte: "Petri Györgyöt kicsit elhanyagoltuk".

"Valóban nagy megvilágosodás számomra a kötet" - mondta el, hozzátéve: amikor ezt a könyvet megkapta, akkor ismerte meg valójában Petri Györgyöt.

Demeter Szilárd, a PIM főigazgatója arról beszélt, hogy fiatal erdélyiként 1990-ben, a határok megnyílásakor kezdett találkozni Petrivel és az ő "izgatóan érdekes" költői nyelvével.

A 2000-es évekre aztán annyira bemerevedtek az irodalmi szekértáborok, hogy már csak azt lehetett tudni, ki kit utál, azt már nem, hogy miért - emlékezett, hangsúlyozva, hogy Petri interjúiból sok minden kiderül ezeknek a szembenállásoknak az eredetéről.

"Petri nem ellenzéki volt, hanem szabad, radikálisan beleállt a saját szabadságába" - mondta el Demeter Szilárd. A kötet ismertetője szerint a Petri György különbözése címmel megjelent beszélgetéseket Tasi József a PIM munkatársaként 1993 novembere és 1994 februárja között készítette a költővel, és bár a hanganyag és a gépirat a PIM-ben elérhető a kutatók számára, annak szerkesztett leiratát az olvasóközönség teljes terjedelemben most ismerheti meg.

A kilenc beszélgetés egy-egy fejezetként jelenik meg a könyvben, amelyekben Petri először mesél részletesen a gyermekkoráról, szüleiről, nagyszüleiről, gimnáziumi éveiről, meghatározó toldys tanárairól, az Antall-féle könyvrongálási botrányról, az egyetemről és a barátairól.

A személyes beszélgetésekben ott a Kádár-rendszer korrajza, a diktatúra mindennapokra gyakorolt hatása és az ellenzéki lét minden sajátossága: az igazoltatások, a lehallgatások, a követések, az ellenzéki kezdeményezések és azok működése - áll az ismertetőben.

A kép forrása: https://pim.hu/

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
Bemutatták Márton Ágnes drámakötetét
Weber Kristóf Keringő című regényének bemutatója
irodalom

Vaktérkép

Más művészeti ágakról

Csáki László: Kék Pelikan
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
Nils Frahm: Day


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés