bezár
 

art&design

2023. 06. 24.
Fabricius Anna nyerte az idei Kassák kortárs művészeti díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Fabricius Anna nyerte az idei Kassák kortárs művészeti díjat Fabricius Anna kiállításterve nyerte el az idén második alkalommal meghirdetett Kassák kortárs művészeti díjat; a pályaművet a budapesti Kassák Múzeum mutatja be önálló kiállítás formájában 2024-ben.

A Kassák kortárs művészeti díjra a 20. századi avantgárd művészet jelenségeit vizsgáló vagy korszerűen újraértelmező tervekkel lehetett pályázni. A díj összege bruttó 1,5 millió forint, amelyet új mű létrehozására fordíthat a nyertes művész - közölte az MTI-vel pénteken a Kassák Múzeum.

Fabricius Anna kiállítástervét öt döntőbe jutott pályamű közül választotta ki a szakmai zsűri. A díjnyertes kiállítástervben, amelynek címe Home is Where Work is (Az otthon ott van, ahol munka van), a művész - korábbi alkotásaihoz hasonlóan - a munka témakörével foglalkozik. Ahogy pályázatában írja, "egyre többek számára a munka egyszerre szigorú kényszer és a magasabb szintű egyéni vagy családi boldogság akadálya. A munka már nem összekapcsol és közösséget formál, hanem izolál és magányossá tesz" - idézi a művészt a közlemény.

Fabricius Anna

Fabricius Anna installációjában a fő hangsúly nem a munka fogalmán vagy a munkával kapcsolatos dilemmákon van, hanem egy messzeható következményen, a transznacionális család összetett jelenségegyüttesén.

Fotóin és videómunkáiban olyan emberek élethelyzeteit mutatja be, akik családjuktól távol kényszerülnek élni és dolgozni azért, hogy az otthon maradottak jelenét és jövőjét biztosíthassák.

A múzeum által közölt életrajz szerint az 1980-ban született fotó- és videóművész Budapesten él és dolgozik. Doktori fokozatát 2015-ben szerezte meg a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME).

Munkái számos magyarországi és külföldi kiállításon szerepeltek, többek között a budapesti Ludwig Múzeumban, a Magyar Nemzeti Galériában, a PHotoEspanán, a Parisphotón, a Lodz Photofestivalon vagy a rijekai Modern és Kortárs Művészeti Múzeumban.

Fabricius Anna a kortárs magyar fotóművészet egyik legtöbbet utazó, rezidens programokon rendszeresen részt vevő alkotója. 2009 óta a MOME óraadó tanára.

A Kassák kortárs művészeti díjat Argay István orvos és műgyűjtő mint alapító és a Petőfi Irodalmi Múzeum - Kassák Múzeum mint intézményi együttműködő hozták létre 2022-ben kortárs képzőművészeti alkotások létrehozásának ösztönzésére. A kezdeményezéshez kiemelt patronálóként 2023-ban a Rechnitzer-gyűjtemény is csatlakozott. A projekt koordinátora az Interart Alapítvány.

Fotó: Birtalan Zsolt / PIM

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Megnyitószöveg Borbély Zita Egy komposzt mintázatai című kiállításához
art&design

Interjú Révész Emese művészettörténésszel

Más művészeti ágakról

irodalom

Krasznahorkai László Zsömle odavan című regényéről
irodalom

Áfra János volt a Költőim sorozat áprilisi vendége
Alex Garland: Polgárháború
Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés