bezár
 

film

2023. 08. 22.
Ingyenes szabadtéri vetítések és filmtörténeti kuriózumok
Közeledik a Budapesti Klasszikus Filmmaraton
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Budapesti Klasszikus Filmmaraton keretében öt napra újra szabadtéri mozivá alakul a Szent István tér, ahol kiváló minőségben, felújítva, ingyenesen lesz látható a Jézus Krisztus Szupersztár, az Ed Wood, a Régi idők focija és a Grease is. Giuseppe Tornatore legendás alkotásával, a Malénával nyitják meg Budapest legnagyobb nemzetközi filmfesztiválját, amelyet szeptember 12–17. között hatodik alkalommal rendez meg a Filmintézet – tájékoztatták a sajtót közleményükben.

A felújított klasszikus filmek ünnepe a Maléna című, 2000-ben készült alkotás vetítésével veszi kezdetét, amelyet követően öt nap alatt több mint 100 film lesz műsoron Budapesten, a Toldi moziban, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Francia Intézetben, a Szent István téren és a Budapest Music Centerben, ahol a némafilmeket élőzene kísérettel lehet megtekinteni. Ismét ingyenes szabadtéri vetítések várják a filmrajongókat a Bazilika előtt: egyedülálló, 130 négyzetméteres óriásvásznon vetítik a Jézus Krisztus Szupersztár, a Grease, az Ed Wood és a Régi idők focija című alkotásokat. Utóbbi két alkalmon ráadásul két filmtörténeti csemege, a Küzdelem a létért című 1918-as némafilm, valamint a Szabó István rendezésében készült Várostérkép – Budapest című 1977-es rövidfilm is látható lesz.

prae.hu

Monica Bellucci a Malénában

Monica Bellucci a Malénában

A Filmmaraton nyitófilmje a Maléna című dráma lesz, amely a Monica Bellucci által alakított gyönyörű asszony küzdelmeit jeleníti meg a második világháború kegyetlen világában. A megrendítő alkotás operatőre Koltai Lajos, a film zenéjét Ennio Morricone szerezte. (A film 18 éven aluliak számára nem ajánlott.)

Minden idők egyik legsikeresebb filmmusicalje az itthon Pomádé címmel vetített, John Travolta és Olivia Newton-John főszereplésével készült Grease. Az amerikai gimnazistásokról szóló alkotás nosztalgikus visszatekintés az ötvenes évek és a rock and roll aranykorára, legnagyobb slágerei a Summer Nights és You’re the One That I Want. A Budapesti Klasszikus Filmmaraton keretében a korabeli autósmozik hangulatát idéző szabadtéri vetítésen ismét nagyvásznon lesz látható a legendás musical.

Az 1973-as, idén 50 éves Jézus Krisztus Szupersztár című film az Andrew Lloyd Webber és Tim Rice által közösen írt rockopera adaptációja, amely Jézus utolsó napjait és Júdás Jézussal való szembenállását helyezi középpontjába. A filmben egy hippikből álló vándortársulat mint színdarabot játssza el a rockoperát, ez a feldolgozás remekül illik Webber rockot, soult, funkyt, gospelt és klasszikus zenét ötvöző dalaihoz. A műfajteremtő rockopera és a belőle készült film Magyarországon is nagy sikert aratott; 1983-as hazai bemutatóját követően több mint 1 millióan látták, majd 1991-ben újra műsorra tűzték a mozikban.

A minden idők legrosszabb filmjeként számon tartott, a 9-es terv a világűrből című horror rendezőjének életét dolgozza fel a Tim Burton rendezésében készült Ed Wood. A B kategóriás sci-fi filmjeiről elhíresült Edward Woodot a filmben Johnny Depp alakítja, aki mellett feltűnik Sarah Jessica Parker és Bill Murray, Martin Landau pedig a rendező filmjeinek állandó szereplőjét, Lugosi Bélát kelti életre. A Drakulaként világhírűvé vált színész egyetlen fennmaradt magyar filmszerepét az 1918-as Küzdelem a létért című némafilm őrzi, amely az Ed Wood kísérőfilmjeként szintén nagyvásznon látható a BKFM ingyenes szabadtéri vetítése keretében.

„Kell egy csapat!” – Sándor Pál kultfilmje, az 1973-as Régi idők focija egy a szeretett focicsapatáért mindent feláldozni kész budapesti mosodás küzdelmeit jeleníti meg a klasszikus némafilmeket idéző stílusban. A Garas Dezső felejthetetlen alakítását őrző alkotást Szabó István 1977-es rövidfilmje, a Várostérkép – Budapest kíséretében lehet megtekinteni a Bazilika előtti tér óriás kivetítőjén.

A Budapesti Klasszikus Filmmaraton kiemelt támogatója a MOL. Bővebb információk a fesztivál honlapján elérhetők.

Forrás: NFI

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Dev Patel: A Majomember
A 14. Frankofón Filmnapokról
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész

Más művészeti ágakról

Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál
Horváth Iván (1948-2024)
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés