bezár
 

film

2023. 09. 12.
Fábri Zoltán retrospektív vetítéssorozat az Art+ Cinema moziban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Fábri Zoltán retrospektív vetítéssorozat az Art+ Cinema moziban Fábri Zoltán (1917-1994) retrospektív sorozatot tart az Art+ Cinema mozi, ahol a rendező hét ikonikus alkotását láthatja a közönség szeptember 14. és 20. között, Budapesten.

Az MTI-hez elküldött tájékoztató szerint a Fábri-sorozat szeptember 14-én az 1958-as Édes Anna című fekete-fehér filmdrámával veszi kezdetét, másnap Sánta Ferenc regényének filmadaptációja, Az ötödik pecsét (1976), szeptember 16-án a Hannibál tanár úr (1956) tragikomédia szerepel a műsorban.

Szeptember 17-én a Körhinta (1956) című fekete-fehér filmdrámát, szeptember 18-án az Örkény István Tóték című kisregénye alapján készült Isten hozta, őrnagy úr! (1969) című filmszatírát láthatja a közönség. Szeptember 19-én vetítik a Két félidő a pokolban (1961) című fekete-fehér filmdrámát, a sorozat A Pál utcai fiúk (1969) magyar-amerikai koprodukciós alkotással fejeződik be.

A képzőművészeti, majd színházi tanulmányokat folytató, sikeres színészi, díszlettervezői és színházrendezői karrierrel rendelkező Fábri Zoltán filmjei többnyire a történelmi-politikai sorsfordulók morális határhelyzeteit, az emberi kiszolgáltatottság drámáját, a szuverenitás csapdahelyzetét ábrázolják. Hősei gyakran éles határ-helyzetben kényszerülnek megőrizni emberi méltóságukat és csak a behódolás és a halál között választhatnak. Fábri különböző irodalmi adaptációkra épülő filmjeinek sora a stílustudatosság és a témaválasztás egysége révén koherens szerzői életművé szerveződnek - áll a közleményben.
 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


Más művészeti ágakról

Takáts Márton Tűnő időm nyomában című kiállításáról
Beszélgetés Rebecca Dautremerrel a PesTexten
Fiala Borcsa: Lepkebáb, Kolibri, 2023


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés