bezár
 

film

2023. 10. 01.
Idén is megrendezik a Friss Kakas Animációs Filmnapokat
A fesztivál tavaly újult meg
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
A Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál és a MOME Anim csapatának szervezésében rendezik meg a Friss Kakas Animációs Filmnapokat a budapesti Toldi moziban október 6-án és 7-én.

Ahogy az előző években megszokhatta a közönség, MOME filmekből idén sem lesz hiány: legfrissebb diplomafilmeket, hallgatók által készített, nemzetközi sikereket elért alkotásokat és alumni rendezők legizgalmasabb munkáit élvezheti a nagyérdemű. Az újdonságok mellett klasszikus MOME-darabok és legkisebbeknek szóló animációk is programon lesznek.

Az idei MOME ANIM diplomafilmek is sikerhozó filmek, számos külföldi díjjal és elismeréssel büszkélkedhetnek. A legfrissebbek közül néhány hallgató olyan rangos fesztiválon szerepelt, mint az Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztivál (Mira Zénó: Fox Tossing), de Berlinale Special Mention is található a válogatásban (Erhardt Domonkos: Szemem sarka). Két filmet (Megenném, ha bírnám, A madár gyermekei) most láthat először a nagyközönség mozivásznon, további három film pedig (a WORLD in CHAOS, Örökrész, A mosógépen túl) hazai és nemzetközi fesztiválokon is szerepelt már, számos díjat bezsebelve.

A MOME Alumni Festival Hits és a MOME Alumni Feature programokban korábbi hallgatók legsikeresebb filmjeit láthathja majd a közönség, mint például Mostoha Marcell Avant című filmjét, amely 2021-ben Annecyban a zsűri díját kapta a diplomafilmek között. A válogatásban szerepel továbbá a 2022-ben Annecy-fődíjas Turai Balázs rendezése, az Amok és Buda Flóra Anna idei sikerfilmje, a 27, amely rövid idő alatt mesterhármast ért el: Cannes-ból Arany Pálmát, Annecyból Kristályt, a bosnyák fővárosból pedig Szarajevó Szíve-díjat hozott el. Ebben a programban vetítik a közönségkedvenc A szív kertje című animációt és Bárány Dániel Vacsora című munkáját.

Idén a Primanima Fesztivál mellett a Friss Kakas is készül egészestés bemutatókkal, 3 animációt láthatnak majd a nézők: a Műanyag égbolt című filmet, a Toldit és Magyarország idei Oscar-nevezését, a Kojot négy lelkét.

A szív kertje 
Hegyi Olivér: A szív kertje

A MOME Anim Klasszik blokkban azok az alkotások tűnnek fel, melyeket az igazi filmrajongók, animációs ínyencek már jól ismerhetnek, hiszen igencsak hamar váltak híressé, kiemelkedővé, klasszikussá. E slágerek között szerepelnek Lovrity Anna Katalin (Vulkánsziget), Wunder Judit, (Kötelék/Bond), Hegyi Olivér (Take me please), Andrasev Nadja (A nyalintás nesze), Buda Flóra Anna (Entropia), Darabos Éva (Pá, kis panelom!), valamint Kreif Zsuzsanna és Zétényi Borbála (Limbo-Limbo Travel) filmjei.

Kisebb-nagyobb – inkább kisebb – filmrajongóknak állt össze a KIDS szekció, melyet a MOME Anim szakának köszönhetnek a gyerekek. Ez a válogatás is nagyon színesnek ígérkezik, ingyenes vetítésekkel, kortárs versfeldolgozásokkal, dalokkal és mondókákkal szeretnének a szervezők a legfiatalabb generáció felé is nyitni.

A fesztivál MOME Anim Friss blokkja BA és MA hallgatók munkáit mutatja be, igazán izgalmas, hogy az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a diákok kísérletezéseibe és első ötleteik megvalósításába.

Szakmai programok nélkül nincs is már Friss Kakas, Artist Talk és kerekasztal-beszégetés is várja a közönséget. Mindkét, a fesztivált kibővítő program célja, hogy bemutassa, milyen karrierutak, milyen lehetőségek várnak a frissen az egyetemről kikerült hallgatókra itthon és nagyvilágban.

A szakmai programok és a filmes blokkok vetítési időpontjai az esemény honlapján érhetők el.

A jegyeket elővételben ide kattintva lehet megváltani.

Forrás és borítókép: Friss Kakas

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Alex Garland: Polgárháború
A legkülönbözőbb természetű titkok a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Beszélgetés Hevér Dániel rendezővel és Kertész Zsanett forgatókönyvíróval a Valami madarak című filmjükről

Más művészeti ágakról

Kritika Krusovszky Dénes Levelek nélkül című regényéről
Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés